Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται «οργανωμένα και συντεταγμένα» από την πόλη Ντεμπάλτσεβε επιβεβαιώνει ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, καθώς σύσσωμες οι δυνάμεις του Κίεβου, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατηγορούν τους ρωσόφωνους αυτονομιστές για παραβίαση της εκεχειρίας του Μινσκ.

Περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες αναμένεται να αποσυρθούν σταδιακά, ενώ όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο του BBC, 82 εξ αυτών αγνοούνται. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντάρτες έχουν αιχμαλωτίσει εκατοντάδες στρατιώτες της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλώσεις Ποροσένκο

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης από αεροπορική βάση πριν αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε πως ήδη το 80% των κυβερνητικών δυνάμεων έχει αποσυρθεί μαζί με τον οπλισμό του και θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάλαγγες.

Ο Ποροσένκο χαιρέτισε τις ουκρανικές δυνάμεις για την εκπλήρωση του καθήκοντός τους για την προστασία του Ντεμπάλτσεβε λέγοντας ότι κατέδειξαν «το πραγματικό πρόσωπο των συμμοριτών και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εντολή απόσυρσης δόθηκε από τον Ποροσένκο το βράδυ της Τρίτης αφότου, όπως ο ίδιος δήλωσε, οι παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εμποδίστηκαν από τους φιλορώσους να εισέλθουν στην πόλη -που αποτελεί στρατηγικό σιδηροδρομικό κόμβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές μονάδες είχαν δηλώσει νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης πως οι άνδρες τους αποσύρονται από το Ντεμπάλτσεβε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης