Έκθεση που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καλεί τη Φινλανδία να ενισχύσει τις προσπάθειες υποστήριξης για την έγκαιρη ένταξη των γυναικών μεταναστριών στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Φινλανδία βίωσε την ταχεία αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού και ότι το χάσμα στις επιδόσεις στην αγορά εργασίας μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν στη χώρα και όσων ήρθαν ως μετανάστες έχει αποκλίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι γυναίκες ειδικότερα κάνουν αγώνα να ενταχθούν, όμως πολλές παραμένουν αποκλεισμένες από οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα και υποχρεώνονται να μένουν στο σπίτι.
Τονίζεται επίσης, ότι στη Φινλανδία οι γυναίκες που έχουν επιλεγεί να λαμβάνουν το επίδομα κατ ‘οίκον παιδικής μέριμνας μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διαμονή στο σπίτι είναι εξίσου οικονομικά συμφέρουσα, όπως το να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης ή σε κατ’ οίκον αμειβόμενη απασχόληση.

Το χάσμα απασχόλησης μεταξύ μεταναστριών και εγχώριων γυναικών είναι σημαντικά μεγαλύτερο μεταξύ αυτών που έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών παρά μεταξύ των γυναικών χωρίς παιδιά, διαπιστώνει η έκθεση. Επίσης, όπως και σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, τα παιδιά των μεταναστών έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο στη Φινλανδία από ότι τα παιδιά όσων έχουν γεννηθεί στη χώρα. Στη Φινλανδία ωστόσο, οι διαφορές αυτές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει τέλος στη Φινλανδία να στηρίξει τους μετανάστες προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, να ενισχύσει τις προσπάθειες να προσδιορίσουν τη θέση τους στην κοινωνία, να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις αδυναμίες τους και να συνεργασθεί πιο στενά με τους εργοδότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης