Εκατοντάδες χιλιάδες σημαίες των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στο εθνικό πάρκο της Ουάσινγκτον «National Mall», που βρίσκεται μεταξύ του Μνημείου του Λίνκολν στα δυτικά και του Καπιτωλίου στα ανατολικά. 

Το «λιβάδι λαβάρων», όπως αποκαλείται, με τις περίπου 191.500 αστερόεσσες, προορίζεται να τιμήσει τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σημαίες τοποθετήθηκαν σε σειρές μπροστά από το Καπιτώλιο και η εκδήλωση συμπληρώνεται από 56 δέσμες φωτός, που αντιπροσωπεύουν τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ και τις αμερικανικές κτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οχυρό» η Ουάσιγκτον ενόψει της τελετής

Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν αύριο θα πραγματοποιηθεί κάτω από τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσιγκτον στην πρόσφατη μνήμη.

Περίπου 25.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς από όλη την ανατολική ακτή βρίσκονται στην πόλη. Οι δρόμοι γύρω από το Καπιτώλιο παραμένουν άδειοι, καθώς οι περισσότεροι διαδηλωτές έμειναν μακριά, ενώ τριγύρω του Καπιτωλίου έχουν τοποθετηθεί φράχτες και συρματοπλέγματα.

Τομείς στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπως το National Mall, έχουν κλείσει τελείως για το κοινό.

Το FBI αναγκάστηκε ακόμη και να ελέγξει όλα τα στρατεύματα που φρουρούν την εκδήλωση εξαιτίας φόβων για επίθεση «εκ των έσω».

Μάλιστα, έπειτα από τις πληροφορίες για επιθέσεις σε δημοσιογράφους κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο, οι προετοιμασίες των εργαζομένων του Τύπου που θα καλύψουν την τελετή εφέτος περιλαμβάνουν αλεξίσφαιρα γιλέκα και αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτικά προγράμματα ασφαλείας για τους δημοσιογράφους.

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις γύρω από την τελετή στην Ουάσιγκτον είναι τυπικές για την ώρα, αλλά μετά τις ταραχές στις 6 Ιανουαρίου, οι δημοσιογράφοι ετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο βίαιο ξέσπασμα.

Ο Μπάιντεν τίθεται επικεφαλής μιας Αμερικής σε κρίσεις

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν εγκαθίσταται αύριο, Τετάρτη, στον Λευκό Οίκο σε μια στιγμή που περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα από την Covid-19, σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγράφονται κάθε εβδομάδα στα ταμεία ανεργίας και δεκάδες εκατομμύρια αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα της προεδρίας του.

«Αυτό που είναι μοναδικό με τον Μπάιντεν, δεν είναι τόσο το ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, αλλά ο αριθμός των ταυτόχρονων κρίσεων» που θα έχει να αντιμετωπίσει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, αναφέρει η πολιτειολόγος Μέρι Στάκεϊ του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ορισμένες από τις κρίσεις αυτές, όπως η πανδημία και η ύφεση, είναι συγκυριακές και συνδέονται. Άλλες, οι πολιτικές και οι φυλετικές διαιρέσεις, έχουν τη δική τους λογική, που είναι παλιά. Όμως θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει όλες αμέσως, ενώ η Γερουσία θα είναι εν μέρει απασχολημένη με τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση στάσης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πάντως ανακοινώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Η απόφασή του, η οποία δεν αποτέλεσε έκπληξη και καλωσορίσθηκε από τον εκλεγμένο πρόεδρο, «σπάει» ωστόσο μια μακροχρόνια παράδοση των προέδρων που παρευρίσκονται στις τελετές ορκωμοσίας του διαδόχου τους σε μια συμβολική επίδειξη της ειρηνικής μεταβίβασης εξουσίας μεταξύ των διοικήσεων.

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα και να αποστείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, με στόχο να αντιστρέψει κάποιες από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, που αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν του απερχόμενου προέδρου, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για να ενισχύσει την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού.

Μετά την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στην ορκωμοσία του, θα ακολουθήσει σόου με διάσημους αστέρες, όπως η Lady Gaga και η Τζένιφερ Λόπεζ που θα βρεθούν επί σκηνής, μαζί και με άλλους, κατά την τελετή, η οποία θα είναι μια βιτρίνα της διαφορετικότητας στην Αμερική, όπως ανακοίνωσε η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου.

Ο Τομ Χανκς, επίσης, θα παρουσιάσει μια ειδική εκπομπή, που θα προβληθεί ταυτόχρονα σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, τη βραδιά της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, με καλεσμένους από τον χώρο της μουσικής, όπως τον Τζον Μπον Τζόβι και τον Τζάστιν Τιμπερλέικ, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης