Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε σήμερα οριστικά το αίτημα έκδοσης δέκα Ιταλών πρώην τρομοκρατών που ζουν εδώ και πολλά χρόνια σε γαλλικές πόλεις. Το αίτημα, που υποβλήθηκε από τις ιταλικές αρχές, υποστηρίχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση. Μετά την αρνητική απόφαση του εφετείου του Παρισιού, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η νέα οριστική απόρριψη του αιτήματος βασίζεται, όπως διέρρευσε, στο ότι οι πρώην τρομοκράτες καταδικάσθηκαν σε δίκες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία χωρίς οι ίδιοι να είναι παρόντες, και στο ότι στη Γαλλία πλέον έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη επαγγελματική και οικογενειακή πραγματικότητα. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που έχουν καταδικαστεί με οριστικές αποφάσεις από την ιταλική δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους οι Τζοβάνι Αλιμόντι, Έντσο Καλβίτι, Μαρίνα Πετρέλα και Ρομπέρτα Καπέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Corriere della Sera, «η απόφαση αυτή αποτελεί ήττα για τις ιταλικές αλλά και για τις γαλλικές αρχές, οι οποίες είχαν δώσει το “πράσινο φως” στις 27 Απριλίου του 2021 για τη σύλληψη των δέκα πρώην τρομοκρατών, με την επιχείρηση “κόκκινες σκιές”».

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Ιταλός δημοσιογράφος Μάριο Καλαμπρέζι (γιός αστυνομικού διευθυντή που δολοφονήθηκε από τρομοκράτες) δήλωσε: «οι δικαστές αιτιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας ότι η έγκριση της έκδοσης θα προκαλούσε μια δυσανάλογη ζημιά στους δέκα καταδικασθέντες. Σκεφθείτε όμως τη δυσανάλογη ζημιά που προκάλεσαν όσοι δολοφόνησαν πατεράδες και συζύγους, αθώους οικογενειάρχες. Κανείς τους δεν πρόφερε ούτε έναν λόγο μεταμέλειας, αλληλεγγύης ή αποκατάστασης».

«Η χώρα μου έκανε ό,τι μπορούσε. Ευχαρίστησα τον Γάλλο συνάδελφό μου, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας, και με την σκέψη μου ετούτη τη στιγμή είμαι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης