Οργή στην Άγκυρα για την παρουσίαση του Ερντογάν ως δικτάτορα από το Spiegel

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016, 16:06
Οργή στην Άγκυρα για την παρουσίαση του Ερντογάν ως δικτάτορα από το Spiegel
Ιδιαίτερα προκλητική χαρακτηρίζει η Άγκυρα την ειδική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφόρησε την Τρίτη και παρουσιάζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν δικτάτορα.

Το αφιερωματικό στην Τουρκία τεύχος του περιοδικού φέρει στο εξώφυλλο τον τίτλο «Μια χώρα χάνει την ελευθερία της». 

Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν, απαθής, με γυαλιά ηλίου. Στο βάθος διακρίνονται οι δύο μιναρέδες γνωστού τζαμιού της Κωνσταντινούπολης που, χάρη στο φωτομοντάζ, έχουν μεταμορφωθεί σε πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση.

Το επίμαχο τεύχος του Spiegel

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το τεύχος αντικατοπτρίζει μια «διαστρεβλωμένη και προκατειλημμένη» εικόνα της χώρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητικό» το εξώφυλλο, ιδίως επειδή κυκλοφόρησε τη στιγμή που η Τουρκία γιόρταζε το μουσουλμανικό Εΐντ αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας). Για τον εκπρόσωπο, το περιοδικό επιδίωξε να μεταφέρει «μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ».

Τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού είχε προκαλέσει τριβές στην Τουρκία και στο παρελθόν. Τον περασμένο Μάρτιο, ο ανταποκριτής του Der Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο είναι τεταμένες εδώ και πολλές εβδομάδες, ιδίως μετά την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και τις απειλές της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, αφού οι γερμανικές Αρχές απαγόρευσαν στον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει μέσω βίντεο σε διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016, 16:19