Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε την Πέμπτη τη «μεγάλη του ανησυχία» για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος, σύμφωνα με το Βερολίνο, δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια Novichok.

Ο πρόεδρος του ΟΑΧΟ Φερνάντο Αρίας δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να παράσχει βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση παρόμοια με αυτή του μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων, οποιαδήποτε δηλητηρίαση ατόμου με νευροτοξικό παράγοντα θεωρείται χρήση χημικού όπλου. Τέτοιες περιπτώσεις προκαλούν σοβαρή ανησυχία» δήλωσε ο Φερνάντο Αρίας.

Είπε επίσης ότι «τα κράτη μέλη του ΟΑΧΟ θεωρούν τη χρήση χημικών όπλων από τον οποιονδήποτε και υπό οιεσδήποτε συνθήκες ως πράξη καταδικαστέα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες που έχει ορίσει η διεθνής κοινότητα».

«Ο ΟΑΧΟ συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμος να συνεργαστεί και να βοηθήσει οποιοδήποτε κράτος-μέλος το οποίο θα ζητήσει βοήθεια» προσέθεσε ο Αρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια Novichok, δήλωσε ότι θα ενημερώσει για το ίδιο θέμα και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Οι δυτικές χώρες ασκούν πιέσεις στη Ρωσία ζητώντας να ρίξει φως στην υπόθεση δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης