Η Σρι Λάνκα δεν έχει συνέλθει ακόμη από τον αιματηρό εμφύλιο που καταρράκωσε τη χώρα επί δεκαετίες, με την κεντρική εξουσία να αντιμετωπίζει το ισχυρό εθνικό και κοινωνικό κίνημα των Ταμίλ από το 1983 μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.

Ο τελικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 300, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάστασηΤην περίοδο που η χώρα άρχισε να ανακάμπτει επέλεξαν οι μέχρι τώρα άγνωστοι βομβιστές να αιματοκυλήσουν και πάλι το νησί της Κεϋλάνης, αυτήν τη φορά στοχεύοντας τον χριστιανικό πληθυσμό της χώρας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύνολο των επιθέσεων με βομβιστές – καμικάζι στόχευε καθεδρικούς και προτεσταντικούς ναούς καθώς και ξενοδοχεία. Ο τελικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 300, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα είναι βουδιστές σε ένα ποσοστό 70%. Η δεύτερη θρησκευτική μειονότητα είναι οι ινδουιστές με 12%. Η τρίτη θρησκευτική μειονότητα είναι οι μουσουλμάνοι με 3%. Ο χριστιανικός πληθυσμός στο νησί δεν ξεπερνά το 7,4%. Ούτε ο αριθμός των χριστιανών ούτε και η πολιτική καθώς και η κοινωνική τους επιρροή δικαιολογεί ένα τέτοιο πογκρόμ.

Προφανώς, η επίθεση ανήμερα του Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών κατά των χριστιανών της Σρι Λάνκα αποτελεί ένα ευρύτερο σχέδιο που αφορά στον γεωγραφικό χώρο της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, όπου κατά περιόδους σημειώθηκαν μεγάλου βεληνεκούς τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως πριν από χρόνια στο Μπαλί κι αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 24 άτομα στο Κολόμπο και σε άλλες πόλεις, όπως μεταδίδει ο Guardian. Σε αυτήν την ομάδα των συλληφθέντων έχουν εντοπιστεί δύο μουσουλμάνοι, εκ των οποίων ένας είναι ιεροκήρυκας.

Τα τοπικά ΜΜΕ της Σρι Λάνκα δημοσίευσαν και ένα βίντεο με το κήρυγμα αυτού του ιεροκήρυκα. Οι δύο μουσουλμάνοι που έχουν συλληφθεί είναι οι Ζαχράν Κασίμ και Αμπού Μοχάμεντ.

Δείτε το βίντεο με το κήρυγμα του Κασίμ:

Με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στη Σρι Λάνκα, η κυβέρνηση αποφάσισε αμέσως να αναστείλει τη λειτουργία άρθρων του Συντάγματος και να διατάξει τον στρατό να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας, θέτοντας το νησί επί της ουσίας σε κατάσταση πολιορκίας.

Επεβλήθη απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ήρθη το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν επίμονα στην πληροφορία πως οι Αρχές της Σρι Λάνκα είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία που προειδοποιούσαν για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στο νησί.

Η κυβέρνηση του Κολόμπο ανακοίνωσε πως εξετάζει σε βάθος την πληροφορία αυτή και κυρίως το γιατί δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του «χτυπήματος». Το αμερικανικό State Department, σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», ανακοίνωσε πως από πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπάρχει άμεσο ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στην Κεϋλάνη.

Μέχρι στιγμής ουδεμία γνωστή ή άγνωστη τοπική ή διεθνής οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη της τρομοκρατικής αυτής επίθεσης.

Τα συνήθως λαλίστατα διεθνή δίκτυα των τζιχαντιστών δεν έχουν κινητοποιηθεί, ούτε έχουν σχολιάσει την επίθεση.

Εξ όσων συμπεραίνουν οι Αρχές, οι βομβιστικές επιθέσεις κατά εκκλησιών και ξενοδοχείων ήταν απόλυτα συντονισμένες και, άρα, υπήρχε μια κεντρική συντονιστική διοίκηση που είχε αναλάβει την εκτέλεση αυτού του μπαράζ επιθέσεων.

Επισημαίνεται πως τα δίκτυα της διεθνούς Τζιχάντ έχουν εξαπλωθεί στη νότια και νοτιοανατολική Ασία με κέντρα κυρίως στο Πακιστάν, στην Ινδία, στην Ινδονησία και στο Μπανγκλαντές.

Τι συνέβη

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, περί τις 08.30-09.00 τοπική ώρα (06.00-06.30 ώρα Ελλάδας), σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Τα ξενοδοχεία, το Shangri-La, το Kingsbury και το Cinnamon, απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο.

Στο ξενοδοχείο Cinnamon, βομβιστής-καμικάζι, πολίτης της Σρι Λάνκα που είχε κλείσει δωμάτιο δίνοντας το όνομα Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ, πυροδότησε τη βόμβα του εν μέσω πελατών που είχαν πάει στο εστιατόριο για έναν μπουφέ με την ευκαιρία του Πάσχα. Στόχος του ήταν, προφανώς, να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατόν.

Στο Shangri-La καταστράφηκε επίσης το εστιατόριο.

Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες όπου ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα, προκαλώντας ποτάμια αίματος. Στόχοι: η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία έπληξε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη έγινε σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Συνολικά καταμετρήθηκαν από τις Αρχές οκτώ εκρήξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης