Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απομάκρυναν βίαια τη Δευτέρα διαδηλωτές που είχαν κλείσει πολλούς δρόμους στην Ονδούρα για να καταγγείλουν την «απάτη», η οποία διαπράχθηκε, κατ’ αυτούς, στις προεδρικές εκλογές της 26ης Νοεμβρίου, όπου σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή κέρδισε ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως έχει στη διάθεσή της αποδεικτικά στοιχεία για νοθεία.

Ομάδες υποστηρικτών του υποψηφίου της Αριστεράς για την προεδρία, του 64χρονου πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που είχαν τοποθετήσει στο οδόστρωμα, αποκλείοντας οδικούς άξονες που οδηγούν στην πρωτεύουσα, την ώρα που η χώρα παραμένει βυθισμένη στην πολιτική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί κλήθηκαν να σβήσουν τις φωτιές και να απομακρύνουν τους διαδηλωτές αλλά και τα εμπόδια από τους δρόμους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο Νασράλα υποστήριξε ότι υπάρχουν παρατυπίες στα πρακτικά καταμέτρησης 5.759 εκλογικών τμημάτων (περίπου το ένα τρίτο του συνόλου), που η εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), μετέφερε στην πρωτεύουσα για να διεξαγάγει μια μερική ανακαταμέτρηση.

Παρά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το TSE την Κυριακή, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ερνάντες διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα, ο Νασράλα συνεχίζει να απαιτεί πλήρη ανακαταμέτρηση των ψήφων. Το κόμμα του κατέθεσε την Παρασκευή μια προσφυγή αξιώνοντας την ακύρωση των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι υποστηρικτές της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας, της οποίας ο Νασράλα ήταν ο υποψήφιος, απορρίπτουν τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το TSE.

Η υποψηφιότητα του προέδρου αμφισβητήθηκε έντονα εξαρχής, αφού το Σύνταγμα απαγορεύει σε οποιονδήποτε εν ενεργεία πρόεδρο να διεκδικεί νέα θητεία. Ο Ερνάντες μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα χάρη σε μια ευνοϊκή για τον ίδιο, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015.

«Ο λαός προσπαθεί να υπερασπιστεί τη λαϊκή βούληση: τις εκλογές κέρδισε ο Νασράλα, αλλά (οι δικαστικοί του TSE) θέλουν να ανακηρύξουν νικητή αυτόν που ήταν υποψήφιος παράνομα, τον Χουάν Ορλάντο Ερνάντες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάρι Ντίξον, βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος ήταν παρών σε ένα οδόφραγμα στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εδώ και μέρες εναντίον του αποτελέσματος των εκλογών, το οποίο αμφισβητούν καταγγέλλοντας νοθεία.

Δεν αναφέρθηκαν σοβαρά επεισόδια τη Δευτέρα. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και αστυνομικούς, λεηλασίες και αποκλεισμοί των κυριότερων οδικών αξόνων προς την πρωτεύουσα.

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Μεξικό την Παρασκευή επιρρίπτει στις Αρχές την ευθύνη για 14 θανάτους στις διαδηλώσεις, μολονότι οι Αρχές της Ονδούρας δεν παραδέχονται παρά μόνο τρεις, αυτόν μιας 19χρονης γυναίκας και εκείνους δύο αστυνομικών.

Η πολεμική κλιμακώθηκε αφού τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το TSE έδιναν πέντε εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στον Νασράλα, δημοφιλή παρουσιαστή, νέο στην πολιτική, πριν η τάση αντιστραφεί, έπειτα από τη διακοπή της καταμέτρησης κι εν μέσω πολλών δυσλειτουργιών στους υπολογιστές της εκλογικής επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης