Τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ μελών των συμμοριών Barrio 18 και Mara Salvatrucha (MS-13) χθες Πέμπτη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Λα Τόλμπα της Ονδούρας, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

«Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί», ωστόσο ούτε εισαγγελικοί λειτουργοί, ούτε μέλη «της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της αστυνομίας» έχουν μπορέσει μέχρι στιγμής «να μπουν στη φυλακή, καθώς τα επεισόδια συνεχίζονται», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούρι Μόρα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι εγγυημένη η ασφάλεια ώστε να εισέλθουν και να επαληθεύσουν» τα γεγονότα, εξήγησε, ενώ τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στάλθηκαν εσπευσμένα στο σωφρονιστικό κατάστημα, κάπου σαράντα χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.

Το δημόσιο νοσοκομείο Εσκουέλα στην Τεγκουσιγκάλπα έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 15 τραυματιών από σφαίρες που διακομίστηκαν σε αυτό με ασθενοφόρα.

Εκατοντάδες συγγενείς φυλακισμένων συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο και μπροστά στη φυλακή για να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, ειδικά τις ταυτότητες των θυμάτων, σύμφωνα με τον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ηχητικές καταγραφές που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις όπλων, ανάμεσά τους ριπές, και εκρήξεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα επεισόδια κράτησαν πάνω από μια ώρα.

Οι συμμορίες Barrio 18 και MS-13 ελέγχουν αρκετές συνοικίες μεγάλων πόλεων και αγροτικές περιοχές της επαρχίας και συγκρούονται για να επεκτείνουν τα εδάφη τους, όπου επιδίδονται σε εμπορία ναρκωτικών και όπλων, κλοπές αυτοκινήτων, εκβιάσεις και άλλα εγκλήματα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία της Ονδούρας.

Οι 28 φυλακές της Ονδούρας, όπου βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 22.000 κρατούμενοι, χαρακτηρίζονται από ειδικούς «ακαδημίες» του εγκλήματος, από όπου διατάσσονται δολοφονίες, εκβιάσεις, απαγωγές, συχνά με την ανοχή ή τη συνενοχή των φρουρών.

Το πιο πολύνεκρο επεισόδιο σε φυλακή της Ονδούρας είχε εκτυλιχθεί τον Φεβρουάριο του 2012, όταν 362 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια πυρκαγιάς στο κέντρο κράτησης Κομαγιάγκουα, περίπου 50 χιλιόμετρα από την Τεγκουσιγκάλπα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης