Ένα exit poll που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό δίκτυο της Ονδούρας έδωσε ευρύ προβάδισμα στον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, σύμμαχο των ΗΠΑ και επικεφαλής του κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional, PN), λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στην πάμφτωχη χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου χθες διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου που μετέδωσε το Κανάλι 5, ο Ερνάντες συγκεντρώνει το 43,93% των ψήφων, ενώ ο 64χρονος Σαλβαδόρ Νασράλα, επικεφαλής ενός ευρέος συνασπισμού κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κομμάτων που ονομάζεται Συμμαχία της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposicion contra la Dictadura), ακολουθεί με το 34,70%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλογική επιτροπή αναμενόταν να δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, που διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα, λίγο μετά τις 19:30 την Κυριακή τοπική ώρα (03:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 16:00 (00:00 ώρα Ελλάδας).

Ο 49χρονος Ερνάντες, που επιδίωξε την επανεκλογή του στο αξίωμα αψηφώντας την απαγόρευση από το Σύνταγμα, είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2013 έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αριστερά κατήγγειλε μαζική νοθεία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Ερνάντες καταγγέλθηκε με έντονο τρόπο από την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε έναν και μόνο γύρο. Εάν το αποτέλεσμα που προέβλεψε το Κανάλι 5 επιβεβαιωθεί, ο Ερνάντες θα αναδειχθεί νικητής και θα αναλάβει νέα τετραετή θητεία.

Στις εκλογές της Κυριακής δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, σύμφωνα με τις αρχές και ξένους παρατηρητές. Η κυβέρνηση είχε αναπτύξει πάνω από 35.000 αστυνομικούς και στρατιώτες σε όλη τη χώρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της διαδικασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας Χουλιάν Πατσέκο.

Τουλάχιστον 16.000 ξένοι εκλογικοί παρατηρητές ταξίδεψαν στην Ονδούρα για τις εκλογές της Κυριακής, ανάμεσά τους 600 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή τη μικρή χώρα, στην καρδιά του «τριγώνου του θανάτου» της κεντρικής Αμερικής, που μαστίζουν η ανέχεια και η δράση των συμμοριών—ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο—αυτή η εκλογική αναμέτρηση για ορισμένους αναλυτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανοίξει ξανά τις πληγές που άφησε πίσω του το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια είχε τότε ανατραπεί από τον στρατό, που προχώρησε στο πραξικόπημα με την υποστήριξη της δεξιάς και επιχειρηματιών.

Για τον πολιτικό αναλυτή Βίκτορ Μέσα, το κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές της Κυριακής στην Ονδούρα ήταν εξαιρετικά τεταμένο. «Δεν επρόκειτο για έναν αγώνα μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών», επισήμανε, αλλά «για πρώτη φορά», για την επιλογή «μεταξύ μιας δικτατορίας και της δημοκρατίας».

«Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς ο προεδρικός αυταρχισμός έχει αρχίσει να εντείνεται», εξήγησε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης