Με περίπου το 70% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Σαλβαδόρ Νασράλα διατηρεί προβάδισμα πέντε εκατοστιαίων μονάδων επί του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες κι αναμένεται να αναδειχθεί νικητής της αναμέτρησης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μάρκος Ραμίρο Λόμπο, ένας από τους τέσσερις δικαστικούς που είναι μέλη του ανώτατου εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), της αρχής που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στην κεντροαμερικάνικη χώρα.

Οι ειδικοί προεξοφλούν ότι το αποτέλεσμα «είναι αμετάκλητο», δήλωσε ο Λόμπο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο Νασράλα «έχει πρακτικά νικήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λουίς Σελάγια, άλλος ένας συντηρητικός υποψήφιος για την προεδρία που κατετάγη στην τρίτη θέση, έκρινε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ότι ο Νασράλα είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας και προέτρεψε τον πρόεδρο Ερνάντες, αφοσιωμένο σύμμαχο των ΗΠΑ, να αποδεχθεί την ήττα του. Ο Ερνάντες αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών το βράδυ της Κυριακής.

Ο 64χρονος Νασράλα, τηλεοπτικός παρουσιαστής, εξέπληξε αρκετούς παρατηρητές συγκεντρώνοντας πάνω από το 45% των ψήφων. «Είμαι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Ονδούρας», έγραψε ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposición contra la Dictadura) στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Νασράλα υποστηρίχθηκε ενεργά από τον πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος είχε ανατραπεί με το πραξικόπημα του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ερνάντες δεν έχει ακόμη παραδεχθεί την ήττα του. Δήλωσε ότι οι πάντες πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα από τις αγροτικές περιοχές, όπου διαθέτει μεγαλύτερη στήριξη.

Το TSE δεν έχει διευκρινίσει μέχρι τώρα πότε εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Ο κοινωνιολόγος Εουχένιο Σόσα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ονδούρας επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ποτέ» πριν στην ιστορία της χώρας τα αποτελέσματα μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν είχαν καθυστερήσει τόσο να ανακοινωθούν.

Ο 49χρονος πρόεδρος Ερνάντες, υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional, PN) θεωρείτο για μήνες το φαβορί των εκλογών. Πιστώθηκε τη μείωση του δείκτη των ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα—που παραμένει πάντως ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο—και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Όμως επλήγη από τις κατηγορίες ότι δέχθηκε χρήματα που προέρχονταν ή συνδέονταν με τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και τις ανησυχίες περί αυταρχικής παρέκκλισής του.

Η Ουάσινγκτον έβλεπε στον Ερνάντες έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην προσπάθεια πάταξης της διακίνησης των ναρκωτικών και των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην προσπάθεια για τη μείωση της ροής μεταναστών προς τις ΗΠΑ. Η διαφαινόμενη νίκη του Νασράλα θα οδηγήσει την αμερικανική κυβέρνηση σε αχαρτογράφητα νερά. «Ίσως εφαρμόσει τις εξαγγελίες του εναντίον της διαφθοράς. Ή όχι», σχολίασε ένας αμερικανός αξιωματούχος, που πάντως πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει ότι θα «συνεργαστεί με διάφορους τρόπους» με τον Νασράλα.

Ο Σαλβαδόρ Νασράλα αυτοπροσδιορίζεται ως ένας κεντρώος πολιτικός που «παίρνει τα καλύτερα στοιχεία της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, όχι τα ακραία»: τάσσεται υπέρ των ελεύθερων αγορών, θεωρεί την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ανασχεθεί η μετανάστευση των νέων.

«Θα έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με όλες τις χώρες», διαβεβαίωνε ο Νασράλα πριν από τις εκλογές και πρόσθετε ότι θα ήταν ευτυχής να συνεργαστεί με τον ρεπουμπλικάνο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί στενή σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας.

Πολλοί θεωρούν ότι ο συντονιστής της Συμμαχίας, ο Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος είχε ανατραπεί εν μέσω κατηγοριών της δεξιάς ότι θα εφάρμοζε σοσιαλιστικές πολιτικές στη χώρα, είναι η αληθινή δύναμη πίσω από τον Νασράλα. Οι ΗΠΑ είχαν κρατήσει επαμφοτερίζουσα στάση όταν είχε γίνει το στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από οκτώ χρόνια και για πολλούς στην Ουάσινγκτον και στην ελίτ της Ονδούρας ο Σελάγια συνεχίζει να είναι κάτι σαν μπαμπούλας.

Ο αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως δεν πιστεύει ότι ο Ερνάντες έχει πιθανότητες να ανατρέψει το προβάδισμα του Νασράλα. Εκτίμησε ότι η μετεκλογική πορεία της Ονδούρας θα αποτελέσει «μια αληθινή δοκιμή αντοχής των δημοκρατικών θεσμών» της χώρας αυτής, της «πολιτικής ηγεσίας» και του «χαρακτήρα των πολιτικών της». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η αβεβαιότητα «να συνεχίσει να σέρνεται για εβδομάδες». Ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος παρομοίασε την απροσδόκητη νίκη του Νασράλα με εκείνη του Τραμπ το 2016.

Για τον κοινωνιολόγο Σόσα, ο Ερνάντες «έχει εμπειρία» και «το έδειξε σε ορισμένα πράγματα, όπως η ασφάλεια», όμως το αποτέλεσμα των εκλογών ερμηνεύεται ως μια «ψήφος τιμωρίας» του διότι αποδείχθηκε πως δεν θα δίσταζε «να παραβιάσει τον νόμο και το Σύνταγμα».

Η απόφαση του Ερνάντες να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην προεδρία επικαλούμενος μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015, παρότι το Σύνταγμα της Ονδούρας απαγορεύει την επανεκλογή οποιουδήποτε προέδρου εν ενεργεία, καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση σε υψηλούς τόνους. Ο Ερνάντες είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2013, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αριστερά έκανε λόγο για μαζική νοθεία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης