Αρκετές εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν την Πέμπτη ένα καραβάνι στην Ονδούρα, που μέσω της Γουατεμάλας και του Μεξικού στοχεύει να φτάσει περπατώντας στις ΗΠΑ, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής εκεί, με την ελπίδα να τους επιτραπεί η είσοδος από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Μια πρώτη ομάδα 300 ατόμων ξεκίνησε το ταξίδι την αυγή της Πέμπτης από το Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, 180 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, με προορισμό τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, στο συνοριακό πέρασμα Κορίντο, σε μια απόσταση 100 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχηματίζοντας μικρές ομάδες και ορισμένους να κυματίζουν τη σημαία της Ονδούρας, οι περισσότεροι μετανάστες φορούσαν μάσκες, η χρήση των οποίων είναι υποχρεωτική στη χώρα για την καταπολέμηση του Covid-19.

Σύμφωνα με το κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περίπου 3.000 άτομα αναμένονταν να συναντηθούν το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) στο Σαν Πέδρο Σούλα για να αναχωρήσουν το πρωί της Παρασκευής για το Κορίντο ή το Άκουα Καλιέντε, το άλλο συνοριακό πέρασμα με τη Γουατεμάλα, ένα ταξίδι 260 χλμ.

Οι μετανάστες λένε ότι προσπαθούν να διαφύγουν από την ακραία φτώχεια, την ανεργία, τη βία από συμμορίες και διακινητές ναρκωτικών, καθώς και από την κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και το καταστροφικό πέρασμα δύο ισχυρών τυφώνων τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μην σπαταλάτε τον χρόνο και τα χρήματά σας ριψοκινδυνεύοντας την ασφάλεια και την υγεία σας», είπε ο Μαρκ Μόργκαν, εν ενεργεία Επίτροπος της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP). Είναι ένα «θανατηφόρο» ταξίδι, τους προειδοποίησε.

Δεκάδες καραβάνια μεταναστών έχουν αναχωρήσει από την Ονδούρα από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά όλα βρέθηκαν μπροστά σε χιλιάδες Αμερικανικούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στα νότια σύνορα με το Μεξικό κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Ονδούρα έχουν υπογράψει μια συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, με βάση την οποία χαρακτηρίζονται «ασφαλείς τρίτες χώρες» και δεσμεύονται να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές από χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Την Πέμπτη η Γουατεμάλα κήρυξε επτά επαρχίες της χώρας σε «κατάσταση επιφυλακής» ενόψει της επικείμενης άφιξης του καραβανιού μεταναστών. Το διάταγμα επιτρέπει στις «δυνάμεις ασφαλείας να διαλύουν με χρήση βίας κάθε τύπο συγκέντρωσης ή δημόσιας εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί χωρίς άδεια».

Πολλοί μετανάστες από την Κεντρική Αμερική ελπίζουν ότι η άφιξη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου θα αλλάξει την μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης