Σε πολλές περιοχές, κάτοικοι «εμποδίζουν να περάσουν οι νεκροφόρες» που μεταφέρουν θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εξαιτίας του φόβου μόλυνσης, στηλίτευσε χθες ο υφυπουργός Υγείας της Ονδούρας, ο Ρομπέρτο Κοσένσα.

Περίπου 300 άνθρωποι απέκλεισαν χθες Δευτέρα δρόμο που συνδέει την Τεγκουσιγκάλπα με το Ολάντσο, περίπου δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, με πέτρες και κλαδιά δέντρων, ώστε να εμποδίσουν την ταφή θυμάτων της πανδημίας σε τοπικό νεκροταφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή «ήρθαν να θάψουν ένα πτώμα. Όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν, αλλά αν μέλη της οικογένειας (που έχουν μολυνθεί) πάνε να αγοράσουν κάτι σε ένα μαγαζί του χωριού, θα μολύνουν κι εμάς», είπε διαδηλωτής στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 3.

Σύμφωνα με τον ίδιο διαδηλωτή, παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε άλλες κοινότητες κοντά στην Τεγκουσιγκάλπα.

Οικογένειες που πενθούν αναγκάζονται να «αναζητήσουν άλλες περιοχές για τις ταφές» των δικών τους, διότι κάτοικοι εμποδίζουν τις κηδείες στους τόπους καταγωγής των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τεγκουσιγκάλπα και στη Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, κατήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι οι ίδιες οι οικογένειες εκείνες που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις κηδείες εξαιτίας του φόβου μόλυνσης, παρότι τα πτώματα βρίσκονται μέσα σε φέρετρα ερμητικά κλειστά, είπε ο Κοσένσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υγειονομικές αρχές υποχρεώνονται να αναλάβουν αυτές τις ταφές, πρόσθεσε.

Στην Ονδούρα καταγράφονται επίσημα 82 θάνατοι από τον COVID-19 επί συνόλου 1.055 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Σχεδόν το 40% των τεστ που γίνονται καθημερινά έχουν θετικό αποτέλεσμα, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης