Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα της κεντρικής Αμερικής την 26η Νοεμβρίου από την εκλογική επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων προκάλεσε έντονες αμφισβητήσεις και η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

«Ο πρόεδρος που εξελέγη για την περίοδο από το 2018 ως το 2022 είναι ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες Αλβαράδο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), Νταβίντ Ματαμόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος και αντίπαλος του Ερνάντες, Σαλβαδόρ Νασράλα, επανέλαβε την Κυριακή πως θεωρεί ξεκάθαρο ότι υπήρξε νοθεία, «πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά» τις προεδρικές εκλογές της 26ης Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε πως αναχωρεί για την Ουάσινγκτον, όπου σκοπεύει να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και στελέχη της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Νασράλα, που ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας έκανε σε ένα βίντεο, το οποίο μεταφορτώθηκε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου της εκλογικής επιτροπής.

Ο Νασράλα διευκρίνισε πως προγραμματίζει να συναντηθεί με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με τον Λουίς Αλμάγκρο, τον επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ τόνισε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «σοβαρά ερωτήματα» για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στην Ονδούρα και πρόσθεσε ότι θα δώσει σύντομα συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, οι υποστηρικτές του Νασράλα διαδηλώνουν και καταγγέλλουν την «απάτη» που διαπράχθηκε κατ’ αυτούς, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από το TSE.

Ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, συντονιστής της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης, τόνισε παράλληλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι «απορρίπτουμε εντελώς τη διακήρυξη του Ανώτατου Εκλογοδικείου», ενώ κάλεσε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις εναντίον της «νοθείας» που θεωρεί ότι διαπράχθηκε στις εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης