Έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πιο συγκεκριμένα διακίνηση ναρκωτικών, διενεργείται σε βάρος του πρώην προέδρου της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο (2010-2014), εντός των ορίων μιας ευρύτερης έρευνας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, γνωστοποίησε διεθνής επιτροπή η οποία μάχεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Η μονάδα καταπολέμησης της διαφθοράς του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) εξήγησε ότι η έρευνα σε βάρος του Λόμπο άρχισε μετά την κατάθεση του Ντέβις Λεονέλ Ριβέρα Μαραδιάγα, ηγετικού στελέχους του καρτέλ των ναρκωτικών «Λος Κατσίρος», σε αμερικανικό δικαστήριο. Ο Ριβέρα υποστήριξε ότι είχε διοχετεύσει χρήματα στον Λόμπο όταν διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία, το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ριβέρα διευκρίνισε ακόμη πως σε αντάλλαγμα για «τις δωρεές στην προεκλογική του εκστρατεία», του υποδείχθηκε να ιδρύσει «εταιρείες στις οποίες θα αναθέτονταν συμβάσεις αφού [ο Λόμπο] κέρδιζε τις εκλογές» ώστε να πάρει πίσω χρήματα, ανέφερε ο Λουίζ Γκιμαράες, εκπρόσωπος της Αποστολής Υποστήριξης του Αγώνα Εναντίον της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (MACCIH).

Ο Λόμπο διέψευσε τις κατηγορίες. Είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο σπίτι του στην Τεγκουσιγκάλπα ότι ουδέποτε είχε δοσοληψίες με «εγκληματίες». «Ουδέποτε έλαβα χρήματα από εγκληματίες, ουδέποτε είχα κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους», επέμεινε.

Οι υποψίες που βαρύνουν τον Λόμπο ήρθαν στην επιφάνεια καθώς η MACCIH διενεργεί έρευνα για 12 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ενός πρώην υπουργού, ενός γιου του Λόμπο, του Φάμπιο, και του Ριβέρα, διότι φέρονται να ενέχονται σε νομιμοποίηση εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών. Η υπόθεση βαπτίστηκε «Narcopolítica» από την Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πρώην πρόεδρος Λόμπο δεν ήταν ανάμεσα στους 12, αλλά προστέθηκε στην ευρεία έρευνα, εξήγησε ο Γκιμαράες, ο οποίος είναι Βραζιλιάνος.

Εισαγγελείς πιστεύουν ότι τα χρήματα «ξεπλύθηκαν» μέσω 21 δημοσίων συμβάσεων που ανατέθηκαν σε εταιρείες-βιτρίνες της συμμορίας «Κατσίρος» από το υπουργείο Δημοσίων Έργων, αξίας συνολικά 68,3 εκατ. λεμπίρας (2,8 εκατ. δολαρίων). Τα περισσότερα από τα έργα δεν εκτελέστηκαν ποτέ, σημείωσε ο Γκιμαράες.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο Φάμπιο Λόμπο — ο οποίος το 2017 καταδικάστηκε να εκτίσει 24 χρόνια κάθειρξη από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ — ήταν εκείνος που φρόντισε τα έργα να ανατεθούν στις εταιρείες του καρτέλ.

Ο πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων Μιγκέλ Παστόρ και άλλοι δύο πρώην αξιωματούχοι που σύμφωνα με τη MACCIH ενέχονται στην υπόθεση παραδόθηκαν στις αρχές το βράδυ της Πέμπτης στην Τεγκουσιγκάλπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης