Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος από την κρίση που έβλαψε την αμερικανική οικονομία, επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο του διάγγελμά μετά την επαναλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος προς το Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «διαφωνία δεν σημαίνει δυσλειτουργία. Οι ελπίδες και τα όνειρα του αμερικανικού λαού είναι αυτές που μετράνε, όχι οι δικές μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω ένα απλό μήνυμα για όλους τους πατριώτες υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης… σας ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σας. Καλώς ήρθατε» είπε απευθυνόμενος αυτή τη φορά στους υπαλλήλους που είχαν τεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε αναγκαστική διαθεσιμότητα.

Όσο για τους αντίπαλους Ρεπουμπλικάνους, η στάση των οποίων, προκάλεσε το κλείσιμο της κεντρικής κυβέρνησης, δήλωσε: «Επειδή οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι υπεύθυνοι Ρεπουμπλικάνοι συνεργάστηκαν, το πρώτο “λουκέτο” στην κεντρική κυβέρνηση μετά από 17 χρόνια αποτελεί πλέον παρελθόν. Δεν υπάρχουν νικητές εδώ. Αυτές οι δύο τελευταίες εβδομάδες προκάλεσαν χωρίς λόγο ζημία στην οικονομία μας. Σε μία στιγμή που η επανάκαμψη της οικονομίας μας απαιτεί περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη σύνεση, μία κρίση που προέρχεται από εγωισμό, αποτελεί τροχοπέδη για τα δημόσια οικονομικά. Φίλοι μου στο Κογκρέσο, πρέπει να καταλάβατε ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που κάνουμε πολιτική. Πρώτον, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να προωθήσουμε μία ισορροπημένη προσέγγιση προς έναν υπεύθυνο προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που να συμφωνεί με το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί επιθυμούν τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και καλύτερων αμοιβών. Το κλειδί τώρα είναι ένας προϋπολογισμός που να δίνει πόρους σε αγαθά που μπορούν να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη, όπως η παιδεία, οι υποδομές και η έρευνα. Δεύτερον, πρέπει να είτε να ολοκληρώσουμε την υπάρχουσα μεταναστευτική πολιτική, είτε να τη φτιάξουμε από την αρχή. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρούν ότι αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε με το να καθίσουμε κάτω (όλοι) στη Βουλή και να το περάσουμε.

Τρίτον, πρέπει να περάσουμε νόμο για μία αγροτική πολιτική στην οποία θα μπορούν να βασίζονται  οι Αμερικανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να κάνουμε καλύτερη την κυβέρνηση, αντί να συμπεριφερόμαστε προς αυτή σα να είναι ο εχθρός μας και κατά συνέπεια να την κάνουμε να λειτουργεί χειρότερα. Αν δεν σας αρέσει μία συγκεκριμένη πολιτική, ή ένας συγκεκριμένος πρόεδρος, τότε επιχειρηματολογήστε για τις θέσεις σας και κερδίστε τις επόμενες εκλογές».

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) λειτουργούν και πάλι οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες -που παρέμεναν κλειστές και οι δημόσιοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σε υποχρεωτική αργία εδώ και 16 ημέρες- ύστερα από την προσωρινή λύση της ύστατης στιγμής που πέρασε στο Κογκρέσο. Η συμφωνία προβλέπει λειτουργία το δημοσίου ως τις 15 Ιανουαρίου 2014 και αύξηση του ορίου δανεισμού για κάλυψη πληρωμών ως τις 7 Φεβρουαρίου 2014. Στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για οριστική λύση του δημοσιονομικού κενού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης