Με αβγά υποδέχτηκαν την Τετάρτη τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής εξαγριωμένοι φοιτητές στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες. Ο Domingo Cavallo είχε διατελέσει υπουργός κατά την περίοδο της χρεοκοπίας το 2000 και η παρουσία του στο ανώτατο ίδρυμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο πρώην υπουργός της ΑργεντινήςΟ 68χρονος πρώην πολιτικός ετοιμαζόταν να μιλήσει στο πλαίσιο μιας διάλεξης για τα χρηματοοικονομικά, όταν ένας άνδρας τον πλησίασε και του πέταξε ένα αβγό. Ακολούθησε άλλος ένας φοιτητης, ο οποίος -μαζί με τον πρώτο- φρόντισαν να συνοδέψουν με τα απαραίτητα… γαλλικά την πράξη τους. «Κλέφτη» και «πουλημένε» ήταν δύο από τις λέξεις, που χρησιμοποίησαν οι φοιτητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Νωρίτερα, δύο γυναίκες σηκώθηκαν από το ακροατήριο και αποχώρησαν από την αίθουσα. Φορούσαν ένα μπλουζάκι πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η φράση: «Αργεντινή: η χώρα των γυπών», η οποία αναφερόταν στην πρόσφατη νομική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και κερδοσκοπικά αμερικανικά funds, που οδήγησε τη χώρα σε στάση πληρωμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Έντρομος, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο Domingo Cavallo κρύφτηκε κάτω από ένα τραπέζι προκειμένου να προστατευτεί, ενώ τα αβγά από πάνω του έπεφταν… βροχή. Επικράτησε πανδαιμόνιο για αρκετή ώρα. Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, ο 68χρονος εξαπέλυσε επίθεση από το βήμα κατά εκείνων που του επιτέθηκαν, ενώ δεν δίστασε να τους χαρακτηρίσει «Ναζί» και «Μπολσεβίκους».

Το ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε ο πρόεδρος Fernando De la Rúa το 2001Ο Domingo Cavallo είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών την περίοδο 1991-96 (επί προεδρίας Carlos Menem) και από το 1999έως το 2001 (επί προεδρίας Fernando De la Rúa). Ακόμα και σήμερα θεωρείται υπεύθυνος για την οδυνηρή χρεοκοπία, που έβγαλε στους δρόμους εκατ. πολίτες με τις κατσαρόλες και τις κουτάλες στα χέρια και οδήγησε τον τότε πρόεδρο να διαφύγει με ελικόπτερο.

Οι συλληφθέντες διαπιστώθηκε πως ανήκουν στην ακτιβιστική ομάδα «Quebracho», η οποία προχωρεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας με έντονα επιθετική διάθεση.

«Ο τύπος (Domingo Cavallo) οδήγησε εκατ. Αργεντινούς στην πείνα. Αυτή είναι επιθετική ενέργεια και όχι ένα αβγό εναντίον του» τόνισε μέσω μηνύματος στο Twitter ο επικεφαλής της ομάδας Fernando Esteche.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Domingo Cavallo είχε διατελέσει και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής από το 1976 έως το 1983 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσα στις πρακτικές που εφάρμοσε για την εξυγίανση της οικονομίας ήταν οι περικοπές μισθών και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, που μπλόκαρε την αποπληρωμή «κουρεμένων» ομολόγων τα οποία είχαν στην κατοχή τους διεθνείς πιστωτές, ήταν δίκαιη. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων προς το πρόσωπό του, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Associated Press.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ο μαύρος κατάλογος, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014, 20:34

Αργεντινή: «χρεοκοπία» ή «αντίσταση»;, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014, 09:36

Αργεντινή καλεί Χάγη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014, 10:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης