ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ — H Σουηδία επανεξετάζει την ασφάλειά της, σκεπτόμενη αν πραγματικά είναι ασφαλέστερη εκτός του ΝΑΤΟ.

Ενόψει των εκλογών του 2022, η προοπτική να ενταχθεί η σκανδιναβική χώρα στο στρατόπεδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έχει αρχίσει να ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μια πλευρά, η μειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού, μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και το Αριστερό Κόμμα που συμμαχεί μαζί τους, τάσσεται κατά της ένταξης, εξηγώντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη απέναντι σε ένα πολωτικό κλίμα που φαίνεται να κυριαρχεί.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της Κεντροδεξιάς και τη Δεξιάς, ζητούν την ένταξη προκειμένου να απολαμβάνει η χώρα τα πλεονεκτήματα της ΝΑΤΟϊκής «ομπρέλας». Στην ίδια ΝΑΤΟϊκή στάση κινούνται πλέον και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι έκαναν στροφή 360 μοιρών, στηρίζοντας ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που επιτρέπει στη σουηδική κυβέρνηση να εξετάσει στο μέλλον την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μάλιστα, οι επαφές και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ είναι συνεχείς, καθώς μεταξύ άλλων η Σουηδία φιλοξενεί άσκηση χειμερινού πολέμου, ενώ πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων, η ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι μια μείζονος σημασίας στροφή για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Σουηδία έχει να πάρει μέρος σε πολεμική αντιπαράθεση στην Ευρώπη από την εποχή του Ναπολέοντα, περισσότερα δηλαδή από 200 χρόνια, χτίζοντας την εικόνα ενός ουδέτερου διαμεσολαβητή.

Αν ενταχθεί τώρα στο ΝΑΤΟ, θα μεταβάλει τις ισορροπίες στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία, καθώς η Δανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία μετέχουν ήδη στη Συμμαχία, ενώ η Φινλανδία μένει εκτός. Απέναντι όλων, η Ρωσία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Σουηδία δεν έχει λόγους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αν σκεφτεί κανείς ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβιάζουν συχνά τον εναέριο χώρο της, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ρωσικό υποβρύχιο κινείτο στα νερά της, τότε η επιλογή θα μπορούσε να είναι μονόδρομος. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, η σουηδική κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς η τελευταία την βλέπει ως μια γκρίζα, ουδέτερη ζώνη. 

Πρόσφατη μάλιστα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, δείχνει ότι πλέον οι πολίτες υπέρ της ένταξης είναι περίπου ίσοι με όσους είναι κατά, σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία που τασσόταν κατά της ένταξης όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν ο κυβερνητικός συνασπισμός χάσει στις εκλογές του 2022, η ενδεχόμενη ένταξη να τεθεί σε δημοψήφισμα. 

Με δεδομένη λοιπόν, την όλο και πιο ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά της, αλλά και τις πολύ καλές σχέσης που διατηρεί η Στοκχόλμη με το ΝΑΤΟ, η Σουηδία καλείται να λύσει ένα δίλημμα κρίσιμης σημασίας.

Πηγή: Politico 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης