Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν τη Δευτέρα, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, ότι ο αποπληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη απειλούν την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ντράγκι και ο Ολάντ συμμερίζονται «την ίδια ανησυχία όσον αφορά στην ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό» στην Ευρώπη και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, ανέφερε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντράγκι «εκτιμά βαθύτατα» τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Ολάντ φέρεται να δήλωσε στον Ντράγκι ότι η Γαλλία -η οποία έχει ήδη λάβει δύο αναβολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από τον στόχο του 3% που θέτουν οι Βρυξέλλες- θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη μείωση του ελλείμματος.

«Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν και η Γαλλία θα τους τηρήσει» τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου. Η συνάντηση αυτή έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη, με φόντο τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό που τον Αύγουστο έπεσε στο 0,3% στην Ευρωζώνη, κάτι που ανησυχεί τόσο τους πολιτικούς ηγέτες όσο και τους οικονομολόγους. Οι περισσότεροι, πάντως, δεν αναμένουν να ληφθούν κάποιες καινούργιες αποφάσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης