Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με απόλυτη πλειοψηφία (με 164 ψήφους έναντι 80 της άλλης υποψήφιας, Μαρία Μεζέντσεβα, από την Ουκρανία) ο Tiny Kox, Ολλανδός από την Ομάδα της Αριστεράς, εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ο τρίτος Ολλανδός υπήκοος που κατέχει αυτό το αξίωμα και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Συνέλευσης, ο πρόεδρος ασκεί θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία ακόμη φορά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προέτρεψε τη Συνέλευση να υλοποιήσει την ημερήσια διάταξη που έθεσε πέρυσι στο ψήφισμά της για τις στρατηγικές προτεραιότητες για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Αυτός ο οργανισμός πρέπει να παραμείνει ο πυλώνας της δημοκρατικής ασφάλειας, ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και μια πλατφόρμα για αποτελεσματική πολυμερή σχέση στην Ευρώπη, και να διατηρήσει και να επιβεβαιώσει τη δική μας ταυτότητα ως ανεξάρτητο φόρουμ για συνολικό και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό διάλογο και συνεργασία», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την εφαρμογή της Σύμβασης σε όλα τα κράτη-μέλη, πρέπει να παραμείνουν η κορυφαία προτεραιότητά μας. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται οπωσδήποτε εις βάθος διάλογος εντός και με όλα τα κράτη-μέλη και τα κοινοβούλια μέλη. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να υποστηρίξουμε την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση έχει επίσης ανακηρυχθεί από τη Συνέλευση μας ως στρατηγική προτεραιότητα, καθώς και μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και η υπογραφή και επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».

Όσον αφορά άλλες προτεραιότητες, τόνισε τη σημασία της επικύρωσης και της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της υποστήριξης για ένταξη του δικαιώματος σε ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στο νομικό πλαίσιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ανάγκη για δημοκρατική διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης και την καταπολέμηση η διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός, «τα οποία όλα αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης