Ο βουλευτής και ηγέτης της Ακροδεξιάς της Ολλανδίας, Γκέερτ Βίλντερς κλήθηκε σε ανάκριση από εισαγγελέα καθώς θεωρείται ύποπτος για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

«Η εισαγγελία θεωρεί ότι ο Γκέερτ Βίλντερς είναι ύποπτος και θέλει να τον ανακρίνει», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας. «Θεωρείται ύποπτος για τη διατύπωση υβριστικών δηλώσεων κατά τμήματος του πληθυσμό με βάση τη φυλή και για υποκίνηση μίσους και διακριτικής μεταχείρισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Βίλντερς είχε απευθύνει στους υποστηρικτές του την ερώτηση αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη τους και στην Ολλανδία». «Λιγότερους!», απάντησαν οι οπαδοί. «Θα το φροντίσουμε», είπε τότε ο κ. Βίλντερς.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σκάνδαλο στη χώρα, αποχώρηση στελεχών από το λαϊκιστικό κόμμα του και ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυριών. Περισσότερες από 6.400 προσφυγές έχουν κατατεθεί εναντίον του από πολίτες.

Έπειτα από έρευνα, η εισαγγελία κατέληξε ότι οι δηλώσεις είναι πιθανόν να συνιστούν αδίκημα, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκέερτ Βίλντερς έχει απαλλαγεί το 2011 από κατηγορίες για υποκίνηση φυλετικού μίσους, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις του κατευθύνονταν κατά θρησκείας, του Ισλάμ, και όχι κατά συγκεκριμένης φυλετικής ομάδας. Γνωστός για τις «εμπρηστικές» του δηλώσεις, ο ακροδεξιός ηγέτης έχει κατά το παρελθόν συγκρίνει το Κοράνιο με το Mein Kampf του Αδόλφου Χίτλερ και έχει χαρακτηρίσει το Ισλάμ «φασιστική θρησκεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης