Ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να είναι κατ’ εξακολούθηση βιαστής, δικάζεται στο δικαστήριο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, 20 χρόνια μετά από τα εγκλήματα που του προσάπτονται, αφού τα στοιχεία του επιβεβαιώθηκαν έπειτα από ταυτοποίηση του DNA του το 2014.

Ο άνδρας θεωρείται ύποπτος για επτά βιασμούς κι άλλα 16 εγκλήματα κατά των ηθών, ωστόσο, ελλείψει αποδείξεων, δεν ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος του παρά μόνο για τέσσερις υποθέσεις βιασμών, που διέπραξε το 1995 και το 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία του δράστη, ηλικίας 52 ετών, ταυτοποιήθηκαν το 2014, αφού καταδικάστηκε για την κλοπή ενός ποδηλάτου, καθώς κλήθηκε να δώσει στις αρχές δείγμα DNA προκειμένου τα στοιχεία του να περαστούν στην εθνική βάση δεδομένων.

Προς έκπληξη των ερευνητών, το DNA του ήταν ίδιο με εκείνο που εντοπίστηκε σε πολλές υποθέσεις βιασμών που αποδίδονταν στον «βιαστή κατ’ εξακολούθηση της Ουτρέχτης», ο οποίος έδρασε κυρίως το διάστημα μεταξύ 1995 και 1996 στα περίχωρα της πόλης και κυρίως γύρω από το πανεπιστήμιο.

Εκείνη την εποχή, η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας κι οι αρχές επιδόθηκαν σε ένα ανθρωποκυνηγητό χωρίς προηγούμενο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άνδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την προστασία των φοιτητριών ναυλώθηκαν ειδικά λεωφορεία, δέντρα κόπηκαν, φώτα τοποθετήθηκαν σε δρόμους. Ο άνδρας είχε διαπράξει τέσσερις βιασμούς και έξι απόπειρες τους πρώτους μήνες της δράσης του, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Περισσότεροι από 300 άνδρες ανακρίθηκαν, δείγματα DNA λήφθηκαν εθελούσια και πράκτορες μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες αναπτύχθηκαν στις «ζώνες υψηλού κινδύνου» με την ελπίδα να συλλάβουν τον βιαστή.

Αφού διέπραξε τον πέμπτο βιασμό το 1996, η δράση του τερματίστηκε απότομα. Οι έρευνες διακόπηκαν την άνοιξη του 2001. Λίγους μήνες αργότερα, μια 16χρονη έπεσε θύμα βιασμού.
Η εισαγγελία αναμένεται να ολοκληρώσει την αγόρευσή της την Τρίτη και ενδέχεται να ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 16 έτη, προσέθεσε η εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης