Δύο παιδιά από την Αρμενία, που μεγάλωσαν στην Ολλανδία αλλά οι αρχές απέρριψαν το αίτημα να τους χορηγηθεί άσυλο, παραδόθηκαν σήμερα στις αρχές αφού είχαν εξαφανιστεί επί τρεις ημέρες για να μην απελαθούν.

“Τα παιδιά εντοπίστηκαν και είναι ασφαλή αφού τα ανέλαβε η Nidos”, η υπηρεσία προστασίας των ανήλικων προσφύγων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος τους, Φλιπ Σούλερ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδιδαν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χόβικ, 13 ετών, και η αδελφή του Λίλι, 12 ετών, χάθηκαν το Σάββατο, αφού το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε το αίτημά τους να τους χορηγηθεί άσυλο, την περασμένη εβδομάδα.

Η οικογένεια ζούσε στην Ολλανδία από το 2008. Το 2017 η μητέρα των παιδιών, Αρμίνα Χαμπαρτσουμιάν, απελάθηκε στην Αρμενία αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα ασύλου που είχε καταθέσει. Υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να μεγαλώσει τα παιδιά της στην Αρμενία, η 37χρονη Χαμπαρτσουμιάν τα είχε κρύψει και τότε, αρνούμενη να αποκαλύψει στις αρχές πού βρίσκονταν. Στη συνέχεια, τα παιδιά δόθηκαν σε μια ανάδοχη οικογένεια.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ολλανδίας, έκρινε την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην σταλούν τα παιδιά στην Αρμενία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα παιδιά δεν το έσκασαν, απλώς χρειάζονταν ξεκούραση, σύμφωνα με τη μητέρα τους”, εξήγησε ο δικηγόρος. Πρόσθεσε ότι θα απελαθούν το Σάββατο, εκτός και αν στο μεταξύ παρέμβει το κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής που προκάλεσε έντονη συγκίνηση στην Ολλανδία, τα δύο παιδιά είχαν γράψει μια επιστολή στον βασιλιά της Ολλανδίας και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, παρακαλώντας να τους επιτραπεί να μείνουν στη χώρα. “Εδώ είναι η θέση μας. Εδώ είναι η θέση του αδελφού μου και της μητέρας μου επίσης” δήλωσε πρόσφατα η Λίλι στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Ρούτε είπε ότι κατανοεί την κατάστασή τους αλλά ότι η χώρα του “πρέπει να τηρεί μια δίκαιη και αυστηρή πολιτική” και ότι “όσοι δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια (σ.σ. για χορήγηση ασύλου) δεν γίνεται να τους επιτραπεί να μείνουν” στην Ολλανδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης