Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Νίγηρα σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου τζιχαντιστών την Παρασκευή στη Ντίφα, τη μεγαλούπολη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Νιαμέ χθες βράδυ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκε η δημόσια τηλεόραση, ο ακόμη «προσωρινός» απολογισμός κάνει λόγο για «τέσσερα στοιχεία των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας και τέσσερις πολίτες που απεβίωσαν», ακόμη «οκτώ στοιχεία των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας και πέντε πολίτες που τραυματίστηκαν» και, «στην πλευρά του εχθρού», για «πολλούς τρομοκράτες εξουδετερωμένους» (σ.σ.: νεκρούς), εκ των οποίων «έξι πτώματα εγκαταλείφθηκαν» στο πεδίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρίσκεται σε εξέλιξη «εκκαθαριστική επιχείρηση» στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση, κατά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με κατοίκους στη Ντίφα, σκοτώθηκαν «δύο χωροφύλακες και δύο αστυνομικοί», ενώ οι πολίτες χτυπήθηκαν κυρίως «από αδέσποτες σφαίρες» στη διάρκεια σφοδρών μαχών.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσαν το Σάββατο το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο οι Αρχές στη Ντίφα, έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, δύο χωροφύλακες και έναν αστυνομικό, και δύο χωροφύλακες τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν επτά οχήματα των δραστών στα οποία είχαν προσαρμόσει βαριά πολυβόλα και κατέσχεσαν οπλισμό και άλλο υλικό. Τρία αυτοκίνητα, πολυβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών, ένα ολμοβόλο, μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, λάβαρα των τζιχαντιστών, κινητά τηλέφωνα, ναρκωτικά και σύριγγες κατασχέθηκαν, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που σχηματίστηκε αφού διασπάστηκε η Μπόκο Χαράμ, και η ίδια η Μπόκο Χαράμ έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις στον Νίγηρα από το 2015 και μετά.

Την Παρασκευή, αξιωματούχος των τοπικών αρχών στην περιφέρεια Ντίφα είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «στοιχεία της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν», στην τοποθεσία Μπαγκαρά, στο νότιο τμήμα της ομώνυμης πόλης, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Νιγηρία. Πρόσθεσε πως υπήρξε «αντίδραση» των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας, που χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων «βαρέα όπλα», ενώ μίλησε για «κινήσεις πανικού» αρκετών πολιτών εξαιτίας των εχθροπραξιών στην πόλη-οχυρό των 200.000 κατοίκων.

Στην περιφέρεια Ντίφα φιλοξενούνται, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 300.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία και εκτοπισμένοι, που από το 2015 και μετά εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις ωμότητες των τζιχαντιστών.

Στην ένοπλη σύρραξη η οποία μαίνεται στη βορειοανατολική Νιγηρία από το 2009, τον ανταρτοπόλεμο της Μπόκο Χαράμ και αργότερα τη δράση του ΙΚΔΑ και τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή τους, έχουν χαθεί τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι κι έχουν εκτοπιστεί περίπου δύο εκατομμύρια άμαχοι, που αδυνατούν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ο πόλεμος αυτός έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Νίγηρας είναι επίσης αντιμέτωπος, στο δυτικό του τμήμα, στα σύνορα με το Μάλι και με την Μπουρκίνα Φάσο, με συχνές επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης