Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν σήμερα τη βαθιά ανησυχία τους για τις μαζικές απελάσεις Αϊτινών μεταναστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που, εξαιτίας των απελάσεων, μπορεί να διατρέχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να δικαιούνται άσυλο.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ένωσαν τις φωνές τους για να θυμίσουν ότι κάθε αιτών άσυλο έχει το δικαίωμα να εξεταστεί το αίτημά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανησυχούμε βαθιά για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά εξέταση ατομικού αιτήματος στην περίπτωση» των Αϊτινών, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρτα Χουρτάδο στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη. Και «ίσως ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά να μην έτυχαν της προστασίας την οποία είχαν ανάγκη», υπογράμμισε.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, υπογράμμισε από την πλευρά της στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων πως το αίτημα για άσυλο «είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα» και απηύθυνε έκκληση να γίνει σεβαστό. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα επιταχύνει το ρυθμό των αεροπορικών απελάσεων σχεδόν 15.000 μεταναστών, κυρίως Αϊτινών, που βρίσκονται εδώ και ημέρες κάτω από μια γέφυρα στο Τέξας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απελάσεις Αϊτινών είχαν προσωρινά ανασταλεί μετά το σεισμό που κατέστρεψε τη χώρα τους τον περασμένο μήνα. «Η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών συνεχίζει να απελαύνεται» άμεσα βάσει ενός υγειονομικού κανονισμού που υιοθετήθηκε στην αρχή της πανδημίας για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες υπενθύμισε την πλήρη αντίθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ σ’ αυτή την πολιτική και επανέλαβε την έκκληση προς όλες τις χώρες «να δώσουν το δικαίωμα του ασύλου σε όλους όσων η ζωή εξαρτάται απ’ αυτό».

«Υπάρχουν άλλα μέσα για να διαχειριστεί κάποιος τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα να εγγυηθεί το δικαίωμα να ζητάει κάποιος άσυλο. Είναι απολύτως δυνατό», επέμεινε.

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες χαιρέτισε τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν το 2022 125.000 μετανάστες, τους διπλάσιους σε σύγκριση με φέτος, για να απαντήσουν στις ανάγκες που δημιουργούνται από τις υγειονομικές κρίσεις στον κόσμο. «Το σχέδιο αυτό αντανακλά τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης και του αμερικανικού λαού να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια», δήλωσε η Μαντού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης