ΟΗΕ: Στα τρία εκατομμύρια οι πρόσφυγες από τη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 11:07
ΟΗΕ: Στα τρία εκατομμύρια οι πρόσφυγες από τη Συρία
Στα τρία εκατομμύρια έχει ανέλθει ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία, από τον Μάρτιο του 2011 έως και σήμερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι εκτοπισμένοι στη χώρα αγγίζουν τα 6,5 εκατ.

«Η συριακή κρίση έχει γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη της εποχής μας, ωστόσο ο κόσμος δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και των χωρών που τους φιλοξενούν» αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών παραμένει σε γειτονικές χώρες, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να καταγράφονται στον Λίβανο (1,14 εκατ.), στην Τουρκία (815.000) και την Ιορδανία (608.000), έγινε γνωστό από την Αρμοστεία.

Περίπου 215.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο Ιράκ και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Επιπλέον, οι φιλοξενούσες χώρες υπολογίζουν πως εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες τους χωρίς να καταγραφούν επισήμως, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές ενδείξεις ότι το ταξίδι της εξόδου από τη Συρία γίνεται δυσκολότερο, με πολλούς ανθρώπους να αναγκάζονται να δωροδοκούν τους ενόπλους στα σημεία ελέγχου, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά μήκος των συνόρων. Πρόσφυγες που διασχίζουν την έρημο μέχρι την ανατολική Ιορδανία υποχρεώνονται να πληρώνουν σε λαθρεμπόρους μεγάλα ποσά (που κυμαίνονται από 100 δολάρια κατ' άτομο ή περισσότερα) για να τους οδηγήσουν στην ασφάλεια» τονίζει.

Σημειώνεται ότι οι Σύροι αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο στον κόσμο προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται υπό τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μικρότερο σε αριθμό μόνον από τους πρόσφυγες της παλαιστινιακής κρίσης, οι οποίοι εμπίπτουν στην εντολη μιας χωριστής υπηρεσίας του ΟΗΕ, της UNRWA, αναφέρει ακόμη η Αρμοστεία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την τύχη αρκετών εκατοντάδων Σύρων οι οποίοι έχουν παγιδευτεί μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Ομπάιντι, στο Αλ Καΐμ του Ιράκ, αφού υπηρεσίες του Οργανισμού και ξένοι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία και τις αποθήκες τους λόγω της βίας.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 11:15