Εισηγητές του ΟΗΕ ζήτησαν την Τρίτη από το Ισραήλ να σταματήσει την «παρενόχληση» εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε μια περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί εκπαίδευση.

«Η αλαζονεία των ισραηλινών αρχών αποδεικνύεται ότι δεν έχει χωρίς όρια. Οι αρχές παρενοχλούν ακόμη και τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να υποστηρίξουν και να προστατέψουν τους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μασάφερ Γιάτα», δήλωσαν οι τέσσερις Εισηγητές σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ δικαίωσε τον στρατό καθώς αποφάνθηκε ότι η περιοχή της Μασάφερ Γιάτα, όπου βρίσκονται 12 παλαιστινιακά χωριά στην έρημο της Ιουδαίας, στο νότιο άκρο της Δυτικής Όχθης, αποτελούσε πεδίο βολής από το 1980. Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την πιθανή εκδίωξη των κατοίκων και την ανέγερση κατοικιών για πιθανούς εποίκους.

«Οι τραγικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής είναι τώρα μπροστά στα μάτια μας: σχεδόν 1.200 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Μασάφερ Γιάτα έχουν αφεθεί ανυπεράσπιστοι απέναντι στην απειλή μιας εξαναγκαστικής έξωσης και μιας αυθαίρετης μετακίνησης», υποστήριξαν οι Εισηγητές, οι οποίοι έχουν εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αλλά δεν μιλούν εξ ονόματός του.

Η Μασάφερ Γιάτα βρίσκεται στην «περιοχή Γ» που τελεί υπό τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο του Ισραήλ, βάσει των ισραηλινο-παλαιστινιακών συμφωνιών του ‘Οσλο του 1993 που διαίρεσαν τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ, σε τρείς ζώνες ή περιοχές – Α, Β. Γ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τέσσερις Εισηγητές εκφράζουν την «κατάπληξή τους για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου και εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα παρενοχλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Μασάφερ Γιάτα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτούς, (οι υπέρμαχοι) συνελήφθησαν και κρατούνταν επί ώρες σε σημεία ελέγχου και κατασχέθηκαν τα έγγραφα ταυτότητας τους ή τα αυτοκίνητά τους, συχνά με το επιχείρημα ότι είχαν εισέλθει σε στρατιωτική περιοχή χωρίς άδεια.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τον Σάμι Χουρέινι, έναν εξέχοντα υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της «Νεολαίας Σουμούντ» η οποία – κατ’ αυτούς – είναι «ομάδα ακτιβιστών προσηλωμένη στην ειρηνική αντίσταση κατά των παράνομων εβραϊκών οικισμών στους λόφους της νότιας Χεβρώνας».

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο Χουρέινι φέρεται να συνελήφθη σε σημείο ελέγχου στη Μασάφερ Γιάτα και επί του παρόντος δικάζεται από το στρατιωτικό δικαστήριο του ‘Οφερ γιατί παρεμπόδισε έναν στρατιώτη, του επιτέθηκε και εισήλθε σε κλειστή στρατιωτική περιοχή, μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση στις 8 Ιανουαρίου 2021.

Ο δικηγόρος του Ριχάμ Νάσρα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πελάτης του δικάζεται «μόνο γιατί τόλμησε να διαμαρτυρηθεί κατά της κατοχής». «Ο Σάμι, όπως και άλλοι ακτιβιστές στη Μασάφερ Γιάτα, που πιστεύουν στη μη βίαιη διαμαρτυρία, υφίσταται ταυτόχρονα την καθημερινή καταπίεση του στρατού και την αδικία του στρατιωτικού νόμου που περιφρονεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων», επισήμανε ο δικηγόρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης