Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, ήτοι το 30% του συνολικού πληθυσμού των τριών χωρών, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίοι ζήτησαν να αυξηθούν οι δωρεές για τις χώρες αυτές της Κεντρικής Αμερικής.

Η έλλειψη ασφάλειας σε τρόφιμα μεγαλώνει στις χώρες αυτές οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από μια χρόνια βία, τις συνέπειες κυκλώνων, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την πανδημία του νέου κορωνοϊού, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ, σε βιντεοδιάσκεψη για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα υπολογίζουμε σε 10 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων -δηλαδή 30% του συνολικού πληθυσμού στις τρεις χώρες- που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας» σημείωσε.

«Μόνο στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά σε κατάσταση πείνας τετραπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε από δύο σε οκτώ εκατομμύρια» επισήμανε παράλληλα ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, «πολύ απλά εκατομμύρια οικογένειες δεν θα μπορούν να τραφούν» φέτος στις τρεις χώρες, υπογράμμισε επίσης η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κάνοντας λόγο για «μια ανθρωπιστική κρίση». «Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για να ανταποκριθούμε στο εύρος και τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης αυτής και να μοιραστούμε περισσότερο το φορτίο» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας εκτοπισμένος στους τρεις στην περιοχή είναι παιδί» υπενθύμισε εξάλλου η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι μετανάστες, μεταξύ των οποίων ασυνόδευτοι ανήλικοι, προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης