Με την «απόλυτη καταστροφή» βρίσκονται αντιμέτωποι οι 400.000 άμαχοι που παραμένουν παγιδευμένοι στην ανατολική Γούτα, καθώς η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας διά της αεροπορικής οδού έχει διακοπεί και εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν για ιατρικούς λόγους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας ανθρωπιστικών υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Γιαν Έγκελαντ.

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους διότι δεν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εκτός της περιοχής και άλλοι 29 διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, ανάμεσά τους 18 παιδιά, επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μετά την τακτική συνεδρίαση της ομάδας ανθρωπιστικών θεμάτων των ΗΕ για τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια πολύ ζοφερή έκθεση παραδόθηκε από εμάς στον ΟΗΕ. Αισθάνομαι σαν να επιστρέφουμε σήμερα στις σκοτεινότερες ημέρες αυτής της σύρραξης, ξανά» τόνισε ο Έγκελαντ και πρόσθεσε:

«Οι φόβοι είναι ότι επιστρέφουμε σε μια κατάσταση όπου άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διασταυρούμενα πυρά σε παρά πολλές επαρχίες ταυτόχρονα».

«Πουθενά η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην ανατολική Γούτα» υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι η περιοχή ανατολικά της Δαμασκού «έχει πλήρως αποκλειστεί» από τον Σεπτέμβριο και ότι στις οχηματοπομπές του ΟΗΕ δεν επιτρέπεται να εισέλθουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν καταφέρουμε να διανείμουμε ακόμα και ένα μικρό μέρος όσων χρειάζονται, θα πρόκειται για την ολοκληρωτική καταστροφή».

Ο Έγκελαντ προειδοποίησε ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα και κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης