Οι μάχες στην επαρχία Χάμα της δυτικής Συρίας εκτιμάται ότι προκάλεσαν τον εκτοπισμό 100.000 ανθρώπων  το διάστημα μεταξύ της 28ης Αυγούστου και της 5ης Σεπτεμβρίου, ανέφεραν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενα τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο και τον κυβερνήτη της επαρχίας.

Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επίθεση στο βόρειο τμήμα της Χάμα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι αντάρτες κατέλαβαν γρήγορα την πόλη Χαλφάγια και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανταπέδωσαν εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι διέφυγαν από τις μάχες προς τη Χάμα, τα γειτονικά χωριά, καθώς και βόρεια στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Αρχικά στην Χαλφάγια βρίσκονταν περίπου 4.500 οικογένειες, εκ των οποίων οι 2.800 παραμένουν εγκλωβισμένες στην πόλη λόγω των συγκρούσεων, ενώ οι υπόλοιπες κατάφεραν να διαφύγουν, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

Άλλες 4.500 οικογένειες εκτοπίστηκαν από την Τάιμπατ αλ Ιμάμ και 5.000 οικογένειες εκτοπίστηκαν από τη Σοράν, που αποτελεί προπύργιο του συριακού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί από τους εκτοπισμένους κοιμούνται στην ύπαιθρο. Τέσσερα τεμένη στη Χάμα και 12 σχολεία σε αγροτικές περιοχές φιλοξενούν προσωρινά ανθρώπους, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η Ερυθρά Ημισέληνος χορήγησε βοήθεια σε περίπου 7.000 οικογένειες στη Χάμα (σε συνολικά περίπου 35.000 ανθρώπους), και τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν στις 4 Σεπτεμβρίου στη συριακή επαρχία ανθρωπιστική βοήθεια για 15.000 ανθρώπους. Περίπου 6.500 οικογένειες εξακολουθούν να χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα και άλλη βοήθεια, εκτιμά ο ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης