Στο Βερολίνο ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί τα ονόματα των υποψηφίων σοσιαλδημοκρατών πολιτικών που πρόκειται να αναλάβουν υπουργικά αξιώματα στη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες μεταξύ 39 και 59 ετών, οι οποίοι εκπροσωπούν την αριστερή, την κεντρώα αλλά και την συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Όλαφ ΣολτςΤη θέση του αντικαγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο κυβερνήτης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς. Ο Σολτς διετέλεσε υπουργός Εργασίας, την περίοδο που καγκελάριος ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και είχε υποστηρίξει την πολιτική της «ατζέντας 2010». Οι Σοσιαλδημοκράτες επέμεναν να αναλάβουν αυτό το Yπουργείο στη νυν κυβέρνηση Μέρκελ προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετέχουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Όλαφ Σολτς δεν συμφωνεί με την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δίνει έμφαση σε αναπτυξιακά προγράμματα που θα βοηθήσουν χώρες όπως την Ελλάδα και την Ιταλία να ανακάμψουν οικονομικά. Παράλληλα όμως ο Όλαφ Σόλτς επιμένει στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Δυσαρέσκεια στο SPD για τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Στο Yπουργείο Εξωτερικών ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας αντικαθιστά τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν θα συμμετέχει πλέον στο υπουργικό συμβούλιο. Η αντικατάσταση του κ. Γκάμπριελ δεν είναι τόσο έκφραση της θέλησης του κόμματος για ανανέωση όσο της δυσαρέσκειας της κομματικής ηγεσίας για το πρόσωπό του.

Το Yπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει η νυν υπουργός Οικογένειας Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ενώ το Yπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο κεντρώος Χουμπέρτους Χάιλ, πρώην γενικός γραμματέας του SPD.

Τρεις γυναίκες υπουργοί από τους Σοσιαλδημοκράτες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκπληξη προκάλεσε η ανάδειξη δύο γυναικών σε υπουργικές θέσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υπήρχαν στην ατζέντα. Το Yπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει έτσι η πρώην υπουργός Έρευνας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Σβένγια Σούλτσε ενώ το Yπουργείο Οικογένειας η Φραντσίσκα Γκίφαϊ, νυν δήμαρχος της περιοχής Νοϊκέλν του Βερολίνου, μιας περιοχής με μεγάλο αριθμό ξένων που αντιμετωπίζει πολλά κοινωνικά προβλήματα.

Η ηγεσία του SPD:

Υπουργός Εξωτερικών: Χάικο Μάας

Υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος: Όλαφ Σολτς

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Χουμπέρτους Χάιλ

Υπουργός Δικαιοσύνης: Καταρίνα Μπάρλεϊ

Υπουργός Οικογένειας: Φραντσίσκα Γκίφαϊ

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σβένια Σούλτσε

Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Μίχαελ Ροτ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης