Ένας ανώτατος Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριψε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αργεντινή για συνομιλίες, αφού πρώτα μεταβεί στα διαφιλονικούμενα νησιά Φόκλαντς, ή Μαλβίνας, την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Ο Τζέρεμι Μπράουν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την περιφέρεια, δήλωσε «ευγνώμων» για την πρόσκληση της Αργεντινής, αλλά έχει «γεμάτο πρόγραμμα» στην επίσκεψή του στα Φόκλαντς για την 30ή επέτειο από το τέλος του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λάβαμε σήμερα μια πρόσκληση από τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν προς τον κ. Μπράουν να επισκεφθεί το Μπουένος ‘Αιρες την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Ο κ. Μπράουν είναι ευγνώμων για την πρόσκληση. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει εδώ και χρόνια να οικοδομήσει μια καλύτερη σχέση με την Αργεντινή σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε. Αλλά το μόνο ζήτημα που το Λονδίνο δεν προτίθεται να συζητήσει είναι η κυριαρχία στα Φόκλαντς/Μαλβίνας, «εκτός και ώσπου μας το ζητήσουν οι νησιώτες».

Εκδηλώσεις μνήμης για την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, την 2α Απριλίου 1982, έγιναν τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Βρετανία. Στα νησιά, όμως, καθώς και στη Βρετανία, γίνονται εκδηλώσεις και την επέτειο της συνθηκολόγησης των δυνάμεων της Αργεντινής, την 14η Ιουνίου 1982.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης