Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας ανακοίνωσε την Πέμπτη και επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως αυτό ξεκινά την 1η Μαΐου.

Το σχέδιο έχει το όνομα «Opening Up America Again» και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, μέσω των οποίων η αμερικανική ηγεσία ευελπιστεί να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τις ΗΠΑ στην κανονικότητα, μετά την κρίση εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός και τους 2.000 και πλέον νεκρούς σε καθημερινή βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πως είναι καιρός να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική», όπου η οικονομία έχει παραλύσει.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι πολιτείες καλούνται να υιοθετήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού κατά φάσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς να γυρίσουν στις δουλειές τους, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος. Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και, εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά» διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.

Οι αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιου Τζέρσι» είπε ο Ρεπουμπλικάνος. Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με περισσότερους από 32.000 νεκρούς και περισσότερα από 660.000 κρούσματα. Ωστόσο καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ιδίως στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης στην αμερικανική επικράτεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης