Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε σήμερα να απορρίπτει την ιδέα ότι η Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προς όφελός του, την ώρα που επιφανή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και τους Δημοκρατικού Κόμματος ζητούν να διεξαχθεί μια ευρεία κοινοβουλευτική έρευνα για τον ρόλο που έπαιξε η Μόσχα.

Η CIA επισήμανε σε μια απόρρητη έκθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ότι η Ρωσία παρενέβη εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ στοχεύοντας συγκεκριμένα στο να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί κι όχι γενικότερα να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα, που θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα την 20ή Ιανουαρίου, απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για μια υπηρεσία πληροφοριών η φήμη της οποίας έχει αμαυρωθεί από τις εσφαλμένες εκθέσεις που δημοσίευσε μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ του Σαντάμ Χουσέιν και της Αλ Κάιντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και εκ νέου σήμερα το πρωί με ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Μπορείτε να φανταστείτε εάν τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αντίθετα και εάν εμείς προσπαθούσαμε να παίξουμε το χαρτί της Ρωσίας/CIA. Αυτό θα χαρακτηριζόταν θεωρία συνωμοσίας» έγραψε ο μεγιστάνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη στιγμή που δεν συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω οι χάκερ να διαπράττουν τα εγκλήματά τους, είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν τα πρόσωπα που διέπραξαν την πειρατεία. Γιατί αυτό δεν δημοσιεύτηκε πριν από τις εκλογές;» διερωτήθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την συμπάθειά του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την πρόθεσή του να εδραιώσει περισσότερο φιλικές σχέσεις με την Ρωσία, επισήμανε σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι η έκθεση της CIA αναμφίβολα δόθηκε στην δημοσιότητα από τους Δημοκρατικούς και όχι από την ίδια την CIA, «διότι υπέστησαν μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην πολιτική ιστορία αυτής της χώρας».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, καταδίκασε σήμερα τις «αβάσιμες κατηγορίες, που ξεστομίζονται από ερασιτέχνες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Κελιάν Κονγουέι, επικαλούμενη πληροφορίες της Post, επιμένει επίσης ότι το FBI και η CIA δεν συμφωνούν σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, ακόμα κι αν σύσσωμες οι υπηρεσίες πληροφοριών τον Οκτώβριο κατηγόρησαν δημοσίως τη Ρωσία ότι χάκαρε πολιτικά κόμματα.

«Η CIA δεν καταλήγει σε συμπεράσματα με τέτοιο υψηλό βαθμό βεβαιότητας βασιζόμενη σε τυχαία γεγονότα» εξήγησε σήμερα ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA Μάικ Μόρελ.

«Πιστεύω ότι διαθέτουν πηγές οι οποίες τους επιβεβαίωσαν ποιες ήταν οι προθέσεις» των Ρώσων, τόνισε ο ίδιος στο CBS.

Όπως και να έχει η κατάσταση, φαίνεται πως η εμπλοκή των Ρώσων στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ μετατρέπεται σταδιακά σε κρατικό ζήτημα στην Ουάσιγκτον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ και οι Δημοκρατικοί Τσακ Σούμερ και Τζακ Ριντ απεύθυναν αυτό το Σαββατοκύριακο κοινή έκκληση υπέρ της διεξαγωγής μιας κοινοβουλευτικής έρευνας, με δημόσιες ακροάσεις στη Γερουσία, για να εξηγηθεί πώς και γιατί η Μόσχα παρενέβη στις εκλογές.

«Οι Ρώσοι δεν είναι φίλοι μας» δήλωσε σήμερα το ισχυρό στέλεχος της Γερουσίας, ο Μιτς Μακόνελ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Εμπιστεύομαι τα μέγιστα τις υπηρεσίες πληροφοριών κι ειδικά τη CIA».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης