Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

 

 

 

 

 

Αντιμέτωπος με τον πολλαπλασιασμό των ρουκετών που εκτοξεύουν η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου είχε αποσύρει τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζοντας ότι η χερσαία εισβολή είναι «ένα από τα σενάρια» αυτά.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε το πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Παρακολουθήστε τι συμβαίνει λεπτό προς λεπτό στη Λωρίδα της Γάζας από τη ζωντανή μετάδοση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μετάδοση από τη Λωρίδα της Γάζας:

 

Πυρά του Πυροβολικού, νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ άνοιξαν πυρ με βαριά πυροβόλα και εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές σήμερα εναντίον θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω εκτοξεύσεων ρουκετών από μαχητές της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, τομέων στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της.

Με τις εχθροπραξίες στην πέμπτη ημέρα τους χωρίς καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι χερσαίες δυνάμεις και η αεροπορία συμμετέχουν σε επιχείρηση μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Ακολούθησαν ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και το λακωνικό ανακοινωθέν για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν υπεισήλθε σε καμία λεπτομέρεια, στρατιωτικοί συντάκτες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή ευρείας κλίμακας. Το Πυροβολικό βάλλει από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, σημείωσαν ορισμένοι εξ αυτών. Κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας είπαν πως δεν έχουν δει Ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν στο πεδίο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι η εν εξελίξει επιχείρηση εναντίον της Χαμάς «θα πάρει περισσότερο χρόνο». Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μοιάζουν να έχουν καμία πρόθεση να συμφωνήσουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός προς το παρόν, ωσότου όπως έχουν ξεκαθαρίσει να θεωρήσουν πως μειώθηκαν επαρκώς οι στρατιωτικές «δυνατότητες» του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως δεν εισέβαλαν δυνάμεις του στη Λωρίδα της Γάζας, εκπρόσωπός του μιλά για πρόβλημα «εσωτερικής επικοινωνίας»

Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν έχουν εισέλθει χερσαίες δυνάμεις του στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα, επικαλούμενος πρόβλημα «εσωτερικής επικοινωνίας» για να εξηγήσει τη διάψευση αυτή.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το επιτελείο διένειμε στα μέσα ενημέρωσης ανακοινωθέν στο οποίο τόνιζε πως χερσαίες δυνάμεις επιχειρούσαν «μέσα» στη Γάζα, κάτι που επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως, δύο ώρες και κάτι αργότερα, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπό του να δώσει κάποια εξήγηση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας».

Η Χαμάς εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν

Οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εκτοξεύθηκαν άλλες 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, μετέδωσε ο παλαιστινιακός ραδιοφωνικός σταθμός Ντούνια αλ Ουάταν.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)» σε ισραηλινές επιθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση 50 ρουκετών εναντίον της Ασκελόν και της Ασντότ. Παράλληλα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερ Σεβά, Ασκελόν και Σντερότ. Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρατιωτικός βραχίονας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον της Νετιβότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Περισσότεροι από 100 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε τρεις μέρες από αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 100, ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε πως 103 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, έχουν σκοτωθεί και 580 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Μεσανατολικό: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανέφεραν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή, η οποία αρχικά είχε προταθεί να γίνει σήμερα, ζητήθηκε από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σήμερα και αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αποδέχθηκαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης πως τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, αλλά προσγειώθηκαν στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί ανθρώπων.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV μετέδωσε αρχικά τη ρίψη ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Δήμαρχος μιας ισραηλινής πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανέφερε επίσης πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης