Ο Στίβεν Χόκινγκ θα χαρτογραφήσει... το σύμπαν!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016, 14:04
Ο Στίβεν Χόκινγκ θα χαρτογραφήσει... το σύμπαν!
Μερικές δεκαετίες μετά τις έρευνές του για τις μαύρες τρύπες, που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ είναι έτοιμος να ανακοινώσει το επόμενο σχέδιό του που θα αλλάξει τα δεδομένα του κόσμου, όπως τον ξέρουμε: την τρισδιάστατη χαρτογράφηση ολόκληρου του γνωστού σύμπαντος.

O Στίβεν Χόκινγκ σχεδιάζει να χαρτογραφήσει σε τρισδιάστατη μορφή ολόκληρο το γνωστό... σύμπαν!Για να υλοποιήσει τη φιλόδοξη ιδέα του, θα επιστρατεύσει τον υπερυπολογιστή Cosmos του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στο οποίο εργάζεται. Το σχέδιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ένα άρθρο στην εφημερίδα «Sunday Times», όπου αναφέρεται πως η επίσημη ανακοίνωση του πρότζεκτ θα γίνει από τον ίδιο τον Χόκινγκ κατά τη διάρκεια του επιστημονικού συνεδρίου Starmus, το οποίο ξεκινάει στις 27 Ιουνίου στην Τενερίφη.

Σύμφωνα με τον Πολ Σέλαρντ, καθηγητή Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διευθυντή του τμήματος που διαχειρίζεται το Cosmos, το σχέδιο θα βασισθεί κατ’ αρχάς σε δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το Planck αποτύπωσε την «ηχώ» της Μεγάλης Έκρηξης, δηλαδή το υπόλειμμα της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν περίπου 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του.Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ο χάρτης του «νεαρού» σύμπαντος, στον οποίο στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι θέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων γαλαξιών, με βάση μετρήσεις από τη μελέτη Dark Energy Survey (DES), που στηρίχθηκε σε ένα επίγειο τηλεσκόπιο διαμέτρου 3,9 μέτρων περίπου, το οποίο είναι εγκατεστημένο στη Χιλή.

«Το Planck μας δίνει μία πολύ λεπτομερή εικόνα για την κατανομή ύλης στο πρώιμο σύμπαν και τον τρόπο που αυτή οδήγησε στη δομή του σημερινού “κόσμου”» σημειώνει στην εφημερίδα ο Σέλαρντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χάρτης θα βελτιωθεί μετά το 2020, όταν θα εκτοξευθεί το τηλεσκόπιο Euclid (Ευκλείδης) της ESA, με σκοπό τη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης.

Εκτός από τη χαρτογράφηση του σύμπαντος, το πρότζεκτ Cosmos αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στη σκοτεινή ενέργεια, δηλαδή στην άγνωστη αιτία που επιταχύνει τη συμπαντική διαστολή. Η φύση της σκοτεινής ενέργειας παραμένει ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστη στους επιστήμονες, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο μία αμερικανική ομάδα αστροφυσικών προσέθεσε ακόμη περισσότερο μυστήριο στον τρόπο με τον οποίο δρα, υποστηρίζοντας πως οι μετρήσεις της έδειξαν ότι το σύμπαν επιταχύνεται 5-9% πιο γρήγορα από τους έως σήμερα υπολογισμούς.

Πηγή: Naftemporiki

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016, 14:42