Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα καταθέσει σήμερα σε δικαστήριο ως μάρτυρας, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια, στη δίκη δώδεκα αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.

Ο Ραχόι που εκδιώχθηκε από τον θώκο τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το φθινόπωρο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ραχόι έστειλε χιλιάδες αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων στην Καταλονία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν γκλομπ και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να σταματήσουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου 2017.

Εβδομάδες αργότερα, ο Ραχόι επέβαλε άμεση διακυβέρνηση της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας από τη Μαδρίτη και λίγο μετά προκήρυξε περιφερειακές εκλογές με την ελπίδα ότι η ώθηση για την ανεξαρτησία θα αποδυναμωνόταν. Στο τέλος, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν ισχνή πλειοψηφία στην περιφερειακή Βουλή.

Ο Ραχόι ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην Ισπανία που κατέθεσε σε δικαστήριο, το καλοκαίρι του 2017, σχετικά με ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αμαύρωσε την εικόνα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του και οδήγησε στο τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα είναι η δεύτερη, μόλις, φορά που ένας πρώην πρωθυπουργός καταθέτει στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας∙ ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών Φελίπε Γκονθάλεθ είχε καταθέσει το 1998 σε μια δίκη εφεδρικών ομάδων της αστυνομίας εναντίον Βάσκων αυτονομιστών της ETA.

Βάσει μιας πρακτικής που ακολουθείται μόνο στην Ισπανία, ο Ραχόι θα απαντήσει σε ερωτήσεις από εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα ενεργήσει ως εισαγγελέας για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τον Δεκέμβριο το Vox έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην Ισπανία σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες που κέρδισε εκλογική νίκη, σε τοπικές εκλογές στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας. Το κόμμα κερδίζει μεγάλη υποστήριξη για τη σταθερή στάση του εναντίον της ανεξαρτησίας των ισπανικών περιφερειών.

Ο Ραχόι είναι ένας από τους 500 μάρτυρες στη δίκη των 12 πρώην ηγετών της Καταλονίας, εννέα από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή και κατηγορούνται για εξέγερση. Η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα καταθέσει επίσης.

Η δίκη εισέρχεται σε νέο στάδιο σήμερα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των 12 κατηγορουμένων χθες Τρίτη.

Ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, λέει ότι είναι πολιτικός κρατούμενος και επιμένει πως η περιφέρεια έχει το δικαίωμα να αποσχιστεί από την Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης