Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τον ελληνικής καταγωγής πράκτορα της CIA Τζον Κυριάκου για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκου που εργαζόταν για την αμερικανική μυστική υπηρεσία από το 1990 μέχρι και το 2004, κατηγορείται πως μεταξύ των πληροφοριών που αποκάλυψε σε ΜΜΕ είναι και τα ονόματα άλλων πρακτόρων, καθώς και στοιχεία για την ανάκριση ενός μέλους της Αλ Κάιντα. Επίσης, κατηγορείται πως αποκάλυψε την ταυτότητα δύο στελεχών της CIA και είπε ψέματα στην υπηρεσία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώην στέλεχος της CIA θα προσαχθεί τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια όπου θα του απαγγελθούν και επίσημα οι κατηγορίες, σημειώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία των απόρρητων πληροφοριών, κυρίως τα στοιχεία των αξιωματικών της CIA, που εμπλέκονται σε ευαίσθητες υποθέσεις, είναι ουσιώδης για την προστασία των ίδιων και την περιφρούρηση της εθνικής ασφάλειας», σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Υπηρεσιας,Ντέιβιντ Πετρέους κάνει λόγο στη δήλωσή του για «προδοσία», χωρίς να αναφέρεται άμεσα στο γεγονός. Σε δήλωσή του προς τους εργαζόμενους της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους δεν σχολίασε άμεσα την υπόθεση, αλλά υπενθύμισε στο προσωπικό τις υποχρεώσεις τους να διατηρήσουν το απόρρητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μη εξουσιοδοτημένες κάθε είδους γνωστοποιήσεις- συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα αξιωματικών άλλου οργανισμού- αποτελεί προδοσία της εμπιστοσύνης του λαού, της χώρα μας, και των συνεργατών μας» δήλωσε ο Πετρέους.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του για την υπόθεση το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναμεταδίδει αποσπάσματα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Κυριάκου στο δίκτυο το 2010 για τον κατάσκοπο και ύποπτο για τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, Abu Zubaydah.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης