Ο Γιοάχιμ Γκάουκ έκανε λόγο για «γενοκτονία», μιλώντας για τις εκκαθαρίσεις στις οποίες προχώρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία σε περιοχές όπου ζούσαν Αρμένιοι πριν από έναν αιώνα.

Σε ομιλία του για την επέτειο των 100 χρόνων από τη σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων, ο πρόεδρος της Γερμανίας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την επίμαχη λέξη για ένα γεγονός το οποίο αρνείται πεισματικά η Τουρκία, παρ’ όλο που έχει αναγνωριστεί από περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας-Ρωσίας. Ο Γιοάχιμ Γκάουκ άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια η χώρα του μπορεί να φέρει κάποια ευθύνη λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην περίπτωση αυτή, εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν» είπε, κάνοντας λόγο για «μια συνυπευθυνότητα ή ακόμη, ενδεχομένως και συνενοχή (της Γερμανίας) στη γενοκτονία των Αρμενίων».

Με την αναγνώριση της γενοκτονίας, το Βερολίνο διακινδυνεύει να διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Στη Γερμανία υπάρχει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στο εξωτερικό (περίπου 3 εκατ. άνθρωποι).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης