Επίσημη πρόσκληση προς τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, να παραστεί στους μεγάλους εορτασμούς στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2020 για την 75η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, απέστειλε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν , όπως ανακοινώθηκε απόψε από την Προεδρία της Δημοκρατίας στη Βιέννη.

Στους εορτασμούς αναμένονται δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ανάλογες προσκλήσεις, όπως προς τον Αυστριακό πρόεδρο, φέρεται να έχουν αποσταλεί τόσο προς την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ όσο και προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ στη Δυτική Ευρώπη η απελευθέρωση από τον ναζισμό γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, στη Ρωσία ως “Ημέρα της Νίκης” θεωρείται η 9η Μαΐου 1945, καθώς την ημέρα εκείνη υπήρξε η δεύτερη επικύρωση της άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Βέρμαχτ στο κεντρικό επιτελείο της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αυστριακός ομόλογός του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, η τελευταία συνάντησή τους είχε πραγματοποιηθεί αρχές του περασμένου Μαΐου στο Σότσι, όπου είχαν κηρύξει την έναρξη της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο Κοινωνίας Πολιτών, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου “Φόρουμ- Διάλογος Σότσι”, η ίδρυση του οποίου ανάγεται σε δική τους πρωτοβουλία.

Πρόκειται για πρωτοβουλία προς βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών, ενώ ανάλογες πλατφόρμες διαλόγου είναι ο ρωσο-γερμανικός “Διάλογος Πετρούπολης” και ο ρωσο-γαλλικός “Διάλογος Τριανόν”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο “Διάλογος Σότσι” στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην προώθηση των επαφών στους τομείς της επιστήμης, της παιδείας, της τέχνης και του αθλητισμού, που έχουν αναλάβει επιτροπές προσωπικοτήτων από τις δύο πλευρές.

Στο Σότσι, ο Αυστριακός πρόεδρος προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του για το καλοκαίρι του 2020 στα ξακουστά Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ που γιορτάζεται η 100η επέτειος από την ίδρυση τους.

Πέραν της θεωρούμενης ως “πολύ καλή” διμερούς συνεργασίας Ρωσίας-Αυστρίας, τις συνομιλίες των προέδρων Πούτιν και Βαν ντερ Μπέλεν στο Σότσι, είχαν απασχολήσει ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, ιδιαίτερα η κρίση σε σχέση με την Ουκρανία, που επηρεάζει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είχε επισημανθεί από τον εκπρόσωπο του Αυστριακού προέδρου, ” η Αυστρία δεσμεύεται στην ενότητα της ΕΕ, υποστηρίζοντας πλήρως τις κοινές θέσεις της, θεωρεί όμως ταυτόχρονα σημαντικό τον διάλογο με την Μόσχα”.

Το θέμα της Ουκρανίας είχε βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο τότε Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Οκτώβριο του 2018 στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχαν εγκαινιάσει τότε στο Μουσείο “Ερμιτάζ” την μεγάλη έκθεση “Αυτοκρατορικές μητροπόλεις”, η οποία παρουσιαζόταν νωρίτερα στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2018, στις 5 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς είχε επισκεφθεί τη Βιέννη ο Ρώσος πρόεδρος με την ευκαιρία της 50ης επετείου της υπογραφής της πρώτης συμφωνίας της τότε Σοβιετικής Ένωσης με μία δυτική χώρα, την Αυστρία, για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό των σχέσεων Βιέννης-Μόσχας ήταν τον Μάρτιο του 2018 η άρνηση της Αυστρίας να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ, καθώς, όπως τονιζόταν επίσημα από την αυστριακή πρωτεύουσα, η Αυστρία θέλει να είναι “γεφυροποιός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους συνομιλίας με τη Ρωσία”.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης