Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε χθες Δευτέρα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Βραζιλία και στο Μεξικό, όπου συνεχίζει να καταγράφεται εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με ραγδαίο ρυθμό, παροτρύνοντας τις αρχές των δύο χωρών να πάρουν «πολύ σοβαρά» τα πράγματα.

«Θεωρώ πως η Βραζιλία πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά αυτό. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα ο πρόεδρος της οποίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός κι έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί κάθε δύο εβδομάδες στη Γενεύη, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους απηύθυνε ταυτόσημη έκκληση στο Μεξικό, το οποίο, υπογράμμισε, βρίσκεται «σε άσχημη θέση».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε και ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε», εξήγησε και επέμεινε: «θα θέλαμε να ζητήσουμε από το Μεξικό να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά την κατάσταση».

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας (170.000+), πίσω από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Βραζιλία κατάφερε να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των κρουσμάτων μετά την κορύφωση του Ιουλίου, καταγράφοντας 114.000 την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου. Όμως, «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ως τη 26η Νοεμβρίου, είχε εκ νέου 218.000 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση», πρόσθεσε.

«Αν δείτε τον αριθμό των θανάτων, την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου ήταν 2.538 και τώρα είχαμε 3.876», συνέχισε.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει επικριθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, καθώς εξαρχής υποβάθμισε τη σοβαρότητά της και αντιτάχθηκε στον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Κατάφερε να ξεπεράσει προσωπικά την COVID-19 τον Ιούλιο, αφού προσβλήθηκε στα 65 του χρόνια, αξιοποιώντας την ευκαιρία για να διαφημίσει την υδροξυχλωροκίνη, η αποτελεσματικότητα της οποίας πάντως εναντίον του νέου κορωνοϊού δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Το Μεξικό έσπασε το φράγμα των 100.000 θανάτων την 20ή Νοεμβρίου και, οκτώ ημέρες αργότερα, ξεπέρασε — για πρώτη φορά — τις 12.000 μολύνσεις μέσα σε μια ημέρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% την εβδομάδα από την 23η ως την 28η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η χώρα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως (πάνω από 105.000), όμως αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας λένε ότι στην πραγματικότητα ο απολογισμός είναι μάλλον πολύ πιο βαρύς.

Σε τουλάχιστον επτά από τα 54 δημόσια νοσοκομεία της μεξικανικής πρωτεύουσας οι κλίνες για ασθενείς με την COVID-19 είναι πλήρεις, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Σε ακόμη 14 κέντρα υγείας η κατάσταση είναι ολοένα πιο πιεστική, με την πληρότητα στο 70%. Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας καταγράφει πληρότητα 63% των κλινών για ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Mε πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης