Επιμέλεια: Λυδία Καραθανάση

Υπό το φως της τελευταίας αναταραχής στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα τουρκικά αεροσκάφη, πέραν των επιχειρήσεων που γίνονται εντός των ορίων της Τουρκίας, έχουν πολεμήσει σε τέσσερις χώρες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στο να καταλάβουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα τουρκικά drone. Τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και των συνεργατών του στο Ιράκ και το Ιρακινό Κουρδιστάν. Κατάφεραν να κάνουν εναέριες δολοφονίες εναντίον ανώτερων προσώπων του ΡΚΚ, πράγμα που η Τουρκία επιχείρησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2018.

Στη Συρία, τουρκικά αεροσκάφη στοχεύουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και της Συρίας. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και Anka-S αποδεκάτισαν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Λιβύη, τα Bayraktar επιβεβαιώνουν ότι βοηθούν τον σύμμαχο της Τουρκίας στην Τρίπολη, την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), να στραφεί εναντίον του εχθρού της, του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ (LNA), μέσω μιας σειράς επιθέσεων.

Στην τελευταία τους μάχη, οι TB2 συμμετείχαν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού εξέφρασε για πρώτη φορά ενδιαφέρον να αγοράσει αυτά τα αεροσκάφη το περασμένο καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός του καυχιέται για την πολεμική τους απόδοση ενάντια στις αρμενικές δυνάμεις εδάφους, οι οποίες έχουν καταστραφεί από τα TB2 που λειτουργούν παράλληλα με τον στόλο των ισραηλινών αεροσκαφών του Αζερμπαϊτζάν.

«Νομίζω ότι το Bayraktar και το Anka-S έχουν αποδώσει αρκετά καλά στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, σε διαφορετικά πόστα» δήλωσε ο Justin Bronk, ερευνητής που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της αεροπορικής ενέργειας και της τεχνολογίας στο think tank Royal United Services Institute, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι αξιοσημείωτο πως ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτών των συγκρούσεων είναι η γενική «έλλειψη σύγχρονης, συντονισμένης μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας αεροπορικής άμυνας από την άλλη πλευρά».

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν παρενέβησαν για να αποτρέψουν την καταστροφή του στρατού του Άσαντ στη Συρία. Το S-300 (ρωσικής κατασκευής μεγάλης εμβέλειας) δεν διαθέτει αισθητήρες, όμως είναι εξοπλισμένο με προηγμένα ραντάρ ικανά για γρήγορες αναχαιτιστικές εκτοξεύσεις» είπε.

Επιπλέον τα τουρκικά αεροσκάφη MAM είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας, καθώς επιτρέπουν στα αεροσκάφη Bayraktar να καταστρέφουν συστήματα άμυνας, όπως το ρωσικό Pantsir-S1.

«Σύμφωνα με αναφορές από το πεδίο μάχης, τα αεροσκάφη Bayraktar είναι πολύ αποτελεσματικά στον εντοπισμό και την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών αεροπορικής άμυνας» δήλωσε ο Ahval.

Ωστόσο συνέχισε λέγοντας ότι είναι δύσκολο «να συγκρίνουμε με ακρίβεια την απόδοσή τους με άλλα συστήματα, καθώς οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι πλήρεις».

Βάσει αυτού, τα TB2 είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη Συρία και τη Λιβύη ενάντια σε ρωσικά (αν και τοπικά λειτουργούμενα) συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως το Pantsir-S1.

«Τα αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην υποβάθμιση της επίγειας αεροπορικής άμυνας και πιθανότατα θα εξελιχθούν εξαιτίας αυτού» δήλωσε ο Tack και πρόσθεσε: «Σε αυτά τα σκηνικά, τα drones συνέβαλαν επίσης άμεσα σε σημαντικές απώλειες υλικών και σε στρατιωτικές επιθέσεις».

Αναλυτές από την BlueMelange, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα της Turkish Defense News, απέδωσαν την επιτυχία των TB2 στην εδραιωμένη μάχη και την εμπειρία ISTAR (απόκτηση στόχων παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνώρισης) για τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και τα τουρκικά εδάφη.

«Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι των αρμενικών τεθωρακισμένων οχημάτων, αποθηκών, μονάδων πεζικού χάρη στον συνδυασμό των τακτικών τους και των ξεπερασμένων ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Αρμενίας» ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές επανέλαβαν την εκτίμηση του Bronk ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτών των αεροσκαφών έναντι συστημάτων μικρής εμβέλειας και χαμηλού υψομέτρου στη Ρωσία είναι χάρη στο γεγονός ότι αυτά τα συστήματα είναι ανίκανα να ανιχνεύσουν τα drone που πετούν αργά σε χαμηλά υψόμετρα.

«Είναι τεχνικά αδύνατο για ένα σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος Osa-AKM να πετύχει οποιονδήποτε στόχο πετώντας με λιγότερο από 360km την ώρα και σε απόσταση μεγαλύτερη από 6,5 χλμ.» δήλωσαν. «Το φάσμα των κύριων πυρομαχικών TB2, το MAM-L, είναι περίπου 8 χλμ.» συμπλήρωσαν.

«Υπάρχει επίσης το όριο υψομέτρου για το Osa, που είναι χαμηλότερο από το λειτουργικό υψόμετρο του TB2».

Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι η απόδοση των TB2 σε σχέση με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι «πραγματικά εντυπωσιακή», αναφέροντας στατιστικά στοιχεία από τη φιλοτουρκική έκθεση σύγκρουσης που εκτιμά ότι αυτά τα αεροσκάφη κατέστρεψαν υλικό των Αρμενίων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίου, ανάμεσα στα οποία είναι ραντάρ, δεξαμενές, αλλά και συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Το Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί επίσης με έναν μεγαλύτερο στόλο από ισραηλινά αεροσκάφη που έχουν πολεμήσει εκτεταμένα σε αυτόν τον τελευταίο πόλεμο. Αυτά τα αεροσκάφη είναι σαφώς διαφορετικά από τα TB2, δεδομένου ότι είναι κατά κύριο λόγο άοπλα συστήματα ISTAR, που ονομάζονται επίσης «kamikaze».

Ο ανεξάρτητος ερευνητής Oryx ανέφερε όλες τις απώλειες και από τις δύο πλευρές, αποκαλύπτοντας ότι οι συνολικές απώλειες των Αρμενίων είναι δύο ή τριπλάσιες από τα δεδομένα της Clash Report.

«Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τόσο τα τουρκικά όσο και τα ισραηλινά συστήματα είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά υποστηρίζουν το ένα το άλλο».

Ο Tack έκανε επίσης μια παρόμοια εκτίμηση, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά TB2 εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό από αυτά των Ισραηλινών.

«Και τα δύο είναι αποτελεσματικά συστήματα, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν μόνο ως δύναμη πολλαπλών ενεργειών σε ένα ευρύτερο φάσμα λειτουργιών» είπε.

Η ανάλυση του BlueMelange προσπάθησε να προσδιορίσει πόσα τουρκικά αεροσκάφη έχουν χαθεί σε αυτά τα διάφορα πεδία μάχης.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα, τουλάχιστον 34 χάθηκαν στον πόλεμο της Λιβύης», δήλωσε το BlueMelang.

«Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός αν σκεφτούμε την ιστορία επιτυχίας αυτών των drone. Έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχημένα σε μάχες με ISTAR».

Ωστόσο η επιτυχία αυτών των αεροσκαφών στον αγώνα μπορεί να παρεμποδίζεται από πιο αποτελεσματικές αεροπορικές άμυνες και άλλους παράγοντες.

«Το πεδίο της μάχης καθώς και οι καιρικές συνθήκες περιορίζουν τις δυνατότητες του drone» ανέφεραν οι αναλυτές του BlueMelange. «Παρ΄ όλα αυτά, τα τουρκικά Anka-S και TB2s αναμφίβολα έκαναν μία επιτυχία ορόσημο στον σύγχρονο πόλεμο».

«Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να σπρώξουν πίσω το LNA από την πύλη της Τρίπολης, να συντρίψουν το ΡΚΚ στην Τουρκία, το Ιράκ και τη θυγατρική του στη βόρεια Συρία, καθώς και να σημειώσουν μια ηχηρή νίκη ενάντια στις δυνάμεις του Άσαντ στο Ιντλίμπ» δήλωσαν οι αναλυτές της BlueMelange.

«Σήμερα τα TB2 συνεχίζουν να επιδεικνύουν τις εντυπωσιακές δυνατότητές τους πάνω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Πηγή: ahvalnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης