Ο αριθμός των κρατουμένων “παρέμεινε σταθερός” στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, αλλά “άρχισε να αυξάνεται σε αρκετές από αυτές”, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από έναν ερευνητή και έναν καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία, η σταδιακή μείωση του πληθυσμού στις φυλακές που παρατηρήθηκε την άνοιξη σε μια πλειοψηφία 43 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες αναλύθηκαν, δεν συνεχίστηκε μετά τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει μια “αλλαγή τάσης”, με αύξηση του αριθμού των κρατουμένων σε 15 χώρες, όπου οι αριθμοί ήταν υψηλότεροι στις 15 Σεπτεμβρίου παρά στις 15 Ιουνίου.

Έτσι, ο πληθυσμός στις φυλακές αυξήθηκε κατά 16,8% σε διάστημα τριών μηνών (+443 κρατούμενοι) στη Νορβηγία, κατά 10,9% στη Σλοβενία (+136) και κατά 8,3% στη Φινλανδία (+188).

Με έναν αριθμό κρατουμένων που αυξήθηκε κατά 3,1% κατά την περίοδο αυτή (+1.815 κρατούμενοι), το Συμβούλιο της Ευρώπης κατατάσσει τη Γαλλία στην κατηγορία “σταθερή” (μεταξύ +4% και -4%), όπως 21 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν είναι γνωστά για τη Ρωσία ή την Τουρκία, τις χώρες με τους περισσότερους κρατούμενους τον Ιούνιο (500.000 και 184.000 αντίστοιχα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι παρά αυτή την αλλαγή τάσης, ο πληθυσμός των φυλακών μειώθηκε συνολικά μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αυξήσεις το καλοκαίρι δεν αντιστάθμισαν τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν την άνοιξη με την καραντίνα.

Αυτές οι μειώσεις εξηγούνταν συγκεκριμένα από την απελευθέρωση 143.000 κρατουμένων κατά τη στιγμή των πρώτων αυστηρών περιορισμών κυρίως ως προληπτικό μέτρο κατά του Covid-19 σε 25 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία.

Για τον Μαρσέλο Εΐμπι, διευθυντή της μελέτης, και άλλοι λόγοι εξηγούν επίσης τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών, κυρίως η μείωση της δραστηριότητας των συστημάτων ποινικής δικαιοσύνης και η μείωση της εγκληματικότητας που προκαλείται από την καραντίνα, η οποία “αναμφίβολα μείωσε τις δυνατότητες διάπραξης των παραδοσιακών αδικημάτων”.

Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι τουλάχιστον 3.300 κρατούμενοι και 5.100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε 38 χώρες είχαν προσβληθεί από τον Covid-19 στις 15 Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης