Ο πιο λεπτομερής χάρτης του γαλαξία με περισσότερα από 1 δισ. άστρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016, 15:51
Ο πιο λεπτομερής χάρτης του γαλαξία με περισσότερα από 1 δισ. άστρα
Έναν νέο χάρτη του γαλαξία, απαράμιλλης ακρίβειας, στον οποίο εικονίζονται περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αστέρια, παρουσίασε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA, βασιζόμενος στις παρατηρήσεις που έχει κάνει το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο «Γαία».

«Με περισσότερα από ένα δισ. αστέρια, αυτός είναι ο μεγαλύτερος χάρτης που έχει γίνει ποτέ και βασίζεται σε στοιχεία από μία και μόνη αποστολή. Είναι επίσης ο πιο ακριβής» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη ο ερευνητής Άντονι Μπράουν, μέλος της αποστολής της Γαίας.
«Οι επιστήμονες προσδιόρισαν τη θέση 1,15 δισ. αστεριών» υπογράμμισε από την πλευρά του το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) που μετείχε στο εγχείρημα αυτό. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ όσον αφορά στην καταγραφή αστεριών, αν και αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 1% των αστεριών του γαλαξία, στον οποίο ανήκει το ηλιακό σύστημά μας. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο γαλαξίας μας φιλοξενεί συνολικά από 100 μέχρι 200 δισεκατομμύρια αστέρια.
 
Επιστήμονες από 25 ευρωπαϊκές χώρες προσδιόρισαν και έθεσαν στη διάθεση των συναδέλφων τους σε όλον τον κόσμο στοιχεία που περιλαμβάνουν την ταχύτητά δύο εκατομμυρίων εκ των καταγεγραμμένων άστρων καθώς και την απόστασή τους από τον Ήλιο.Ο ESA και η ομάδα που χειρίζεται το τηλεσκόπιο Γαία ελπίζουν ότι γύρω στα τέλη του 2017 θα έχουν στη διάθεσή τους την ταχύτητα και την απόσταση όλων των αστεριών που παρουσιάζονται στον νέο, τρισδιάστατο, λεπτομερή χάρτη.

Η Γαία ξεκίνησε την αποστολή της στις 19 Δεκεμβρίου 2013. Παρατηρεί τον γαλαξία, ο οποίος έχει διάμετρο 100.000 ετών φωτός και καταγράφει καθημερινά στοιχεία από 50 εκατ. άστρα.

Ο νέος χάρτης θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα φαινόμενα και τους φυσικούς νόμους που διέπουν τα άστρα του Γαλαξία μας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016, 16:06