Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου βρέθηκε την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος σε μία μελαγχολική επίσκεψη δίχως επίσημες ομιλίες.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επισκέπτεται το Άουσβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λατινοαμερικάνος ποντίφικας είχε ανακοινώσει πριν πραγματοποιήσει το ταξίδι του στο ναζιστικό στρατόπεδο της Πολωνίας, που φέρει τις μνήμες της μαζικής εξόντωσης περισσότερων από ένα εκατομμύριο ατόμων, ότι θα τηρήσει σιωπή για να εκφράσει τη θλίψη του και το θρήνο του, προσευχόμενος για τα θύματα.

Ο πάπας Φραγκίσκος διάβηκε την πύλη του Άουσβιτς με την επιβλητική πινακίδα «Arbeit Macht Frei» (Η δουλειά ελευθερώνει) πεζός, περπάτησε στους χώρους του στρατοπέδου και στη συνέχεια μετέβη στο Μπίρκεναου, όπου βρίσκονται οι θάλαμοι αερίων.

Η επίσκεψη του ποντίφικα διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες κατά τις οποίες αντάλλαξε μόλις μερικές λέξεις με επιζώντες του Άουσβιτς και άτομα που διέσωσαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας επιζών έδωσε στον πάπα μία φωτογραφία του εαυτού του μαζί με άλλους συγκρατουμένους του και του ζήτησε να την υπογράψει. Ο πάπας Φραγκίσκος ασπάστηκε όλους τους επιζώντες που παρευρέθηκαν.

Ο Αργεντινός πάπας, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συναισθήματά του, αφήνοντας ένα μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών του Άουσβιτς. «Κύριε, δείξε οίκτο στους ανθρώπους σου. Κύριε, συγχώρεσε την τόση αγριότητα» έγραψε στα Ισπανικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης