Η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ-OPCW) δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευρικό παράγοντα του Νόβιτσοκ.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα ευρήματα των ελέγχων του οργανισμού επιβεβαίωσαν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει τα επόμενα βήματά της με τους εταίρους της στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά εξειδικευμένα εργαστήρια είχαν ήδη αποφανθεί ότι ο 44χρονος Ναβάλνι έπεσε θύμα δηλητηρίασης με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, κάτι που η Μόσχα αμφισβήτησε αμέσως.

Ο ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε ότι τα δείγματα αίματος και ούρων του Ναβάλνι περιείχαν έναν «αναστολέα της χολινεστεράσης», παρόμοιο με δύο χημικά τύπου Νόβιτσοκ που απαγόρευσε ο Οργανισμός το 2019.

Ο διευθυντής του ΟΑΧΟ Φερνάντο Αρίας τόνισε σε ανακοινωσή του ότι τα αποτελέσματα είναι ένα «ζήτημα σοβαρής ανησυχίας».

Η Γερμανία είχε ζητήσει επισήμως «τεχνική βοήθεια» από τον ΟΑΧΟ, κάτι που τα κράτη μέλη του έχουν δικαίωμα να πράξουν όταν πιστεύουν ότι υπάρχει περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται χημικά όπλα.

Ο Αρίας είπε ότι είναι «σημαντικό τώρα» για τα κράτη μέλη του Οργανισμού «να τηρήσουν τους κανόνες που αποφάσισαν πριν από 25 χρόνια να εφαρμόζουν», όταν υπέγραψαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Χημικά Όπλα.

«Τα επόμενα βήματα θα συζητηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΑΧΟ καθώς και με τους εταίρους στην Ε.Ε.. Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι ένα σοβαρό θέμα και δεν πρέπει να μείνει δίχως συνέπειες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ σχολίασε σχετικά, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «εξετάσει προσεκτικά τα συμπεράσματα του OPCW».

 «Δεν το έχουμε αποδώσει ακόμη στο FSB [Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας] ή στο ρωσικό κράτος, αλλά νομίζω ότι υπάρχει απίστευτα ισχυρή υπόθεση για να απαντήσει η Μόσχα. Θα πρέπει να εξετάσουμε ποια περαιτέρω δράση θα αναλάβουμε», ο Ράαμπ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Εν τω μεταξύ, ο OPCW ισχυρίστηκε ότι οι έλεγχοί του επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν τοξικές ουσίες στα δείγματα αίματος και ούρων του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε για θεραπεία στο Βερολίνο αφού κατέρρευσε στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη ρωσική Σιβηρία στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και σχεδιάζει να συνεχίσει την ανάρρωσή του στη Γερμανία.

Πηγές: dpa, Sputnik, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης