Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απάντησε σήμερα στις εικασίες που θέλουν την Ουάσινγκτον να είναι έτοιμη να αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει μία «ψύχραιμη» στάση όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Ομπάμα δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι οι αμερικανοί πολιτικοί «που χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» έχουν ευθύνη να εξηγήσουν το κόστος και τα οφέλη μίας τέτοιας δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τους υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου για τις αναφορές τους σε έναν πιθανό πόλεμο εναντίον της Τεχεράνης.

«Όταν βλέπω την ελαφρότητα με την οποία κάποιοι μιλούν για πόλεμο καταλαβαίνω ότι κομπάζουν και ότι μιλούν πολύ, όμως όταν τους ρωτούν τι πραγματικά θα έκαναν, τότε αναφέρονται στις αποφάσεις που έχουμε λάβει τα τελευταία τρία χρόνια», υπογράμμισε.

Ο Ομπάμα επεσήμανε ότι η ιδέα πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες «δεν προκύπτει από στοιχεία», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη έχει αρχίσει να νιώθει τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να πούμε ότι πρέπει να αποφασίσουμε μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες ή σε ένα ή δύο μήνες δεν έχει καμία βάση», εκτίμησε.

Εξάλλου ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα δείξουν “γρήγορα” αν η Τεχεράνη έχει σκοπό να διαπραγματευτεί σοβαρά.

Στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει να περάσει χρόνος μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα της διπλωματίας και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης