Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να αποφευχθεί μια αιματοχυσία στην Ουκρανία και αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον παροτρύνει εκ νέου να «υποχωρήσει και να εμπλακεί διπλωματικά», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες και να ενισχύσει την αποτροπή ώστε να αποφευχθεί μια αιματοχυσία στην Ευρώπη», ανέφερε η εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή της. «Ο κ. Τζόνσον διατυπώσει εκ νέου την ανάγκη η Ρωσία να υποχωρήσει και να εμπλακεί διπλωματικά όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν την τρέχουσα εβδομάδα», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή στη γείτονά της. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, ωστόσο επιμένει να λάβει γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναμένεται την Δευτέρα να κοινοποιήσει στην Βουλή των Κοινοτήτων μια αυστηροποίηση του καθεστώτος κυρώσεων που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο – που κατηγορείται ότι κλείνει τα μάτια στην εισροή ρωσικών κεφαλαίων στην επικράτειά του – να στοχεύσει στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα, CityAm, ο βουλευτής της συντηρητικής κυβέρνησης των Τόρις, Τομ Τούγκεντατ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι η ρωσική απειλή δεν προέρχεται μόνο από άρματα μάχης, αλλά επίσης από ρευστό.

«Καθώς η Μόσχα κάνει επίδειξη δύναμης στην Ουκρανία, ρωσικά χρήματα εξακολουθούν να δηλητηριάζουν την επικράτειά μας», είπε, σημειώνοντας ότι κεφάλαια που κατατίθενται και επενδύονται σε λογαριασμούς και ακίνητα στο Λονδίνο χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο 210 το 2006 στο Λονδίνο, αφού είχε καταγγείλει τη διαφθορά και τους φερόμενους δεσμούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών με το οργανωμένο έγκλημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης