Ως «θαύμα» χαρακτηρίζει ο Σαουδάραβας μπλόγκερ, Ράιφ Μπαντάουι, το γεγονός ότι επέζησε έπειτα από τις 50 μαστιγώσεις στις οποίες είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο, όταν κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, για προσβολή του Ισλάμ, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσίευσε το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Μπαντάουι συνελήφθη το 2012 για αδικήματα που περιελάμβαναν προσβολή του Ισλάμ, αδικήματα στο διαδίκτυο και ανυπακοή προς τον πατέρα του, κάτι που θεωρείται έγκλημα στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 30χρονος μπλόγκερ καταδικάστηκε πέρυσι σε 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ του επεβλήθη πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ριάλ (περίπου 244.000 ευρώ). Επιπλέον, του επεβλήθη ποινή 1.000 μαστιγώσεων.

Σε σχόλιά του στο περιοδικό ο Μπαντάουι ανακάλεσε στη μνήμη του το περιστατικό της δημόσιας μαστίγωσής του. λέγοντας ότι περιβαλλόταν από ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε «Αλλάχ Ακμπάρ», (ο Θεός είναι μεγάλος), σύμφωνα με το Der Spiegel.

«Βίωσα αυτά τα απάνθρωπα δεινά επειδή απλά εξέφρασα τη γνώμη μου», αναφέρεται στο άρθρο που επικαλείται δηλώσεις του μπλόγκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση της υγείας του είναι κακή», είχε δηλώσει στο περιοδικό η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ, προσθέτοντας ότι ο Μπαντάουι έπασχε από υψηλή πίεση και μεγάλο στρες.

Την 1η Απριλίου πρόκειται να κυκλοφορήσει στη Γερμανία το συγγραφικό έργο του Σαουδάραβα μπλόγκερ με τίτλο «1.000 μαστιγώματα: Γιατί λέω ό,τι σκέφτομαι».

Στο άρθρο του το Der Spiegel αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει κατά της δημοσίευσης του βιβλίου, διότι θα μπορούσε να θέσει τη ζωή του Μπαντάουι σε κίνδυνο, κάτι που διαψεύδει τόσο το Βερολίνο όσο και ο εκδότης του.

Εξάλλου, Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο μπλόγκερ είναι ελεύθερος να δημοσιεύσει στη Γερμανία ό,τι θέλει, ωστόσο πρόσθεσε: «Το υπουργείο δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι συνέπειες της δημοσίευσης για τον ίδιο».

Τόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν κάνει έκκληση στο Ριάντ να αναιρέσει την ποινή των 1.000 μαστιγώσεων. Ο Μπαντάουι έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής 3 φορές τις περαιτέρω μαστιγώσεις εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης