Ο Μπαν Κι-Μουν χαιρετίζει την επανάκτηση της Παλμύρας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, 07:03
Ο Μπαν Κι-Μουν χαιρετίζει την επανάκτηση της Παλμύρας
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν χαιρέτισε την επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, και απηύθυνε κλήση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές.

Σε συνέντευξη τύπου στην Ιορδανία, ο Μπαν είπε ότι ήταν «ενθαρρυντικό» ότι ο χώρος, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς δεν βρίσκεται πια στα χέρια εξτρεμιστών και ότι η συριακή κυβέρνηση «είναι τώρα σε θέση να διατηρήσει και προστατέψει αυτόν τον κοινό ανθρώπινο πολιτιστικό θησαυρό».

Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και κατέστρεψε τον εντυπωσιακό ναό του Βήλου και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, καθώς και αρκετούς πύργους που αποτελούσαν μνημεία στους νεκρούς, τα οποία οι τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επανακατέλαβαν τον χώρο, όπου οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν μεταξύ άλλων και τον πρώην διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ, χθες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Παλμύρα: Θα αποκατασταθούν αρχαιολογικοί θησαυροί που καταστράφηκαν από τζιχαντιστές

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016, 07:05